Начало Пловдив днес Пловдив става все по-атрактивен за туристи от Израел

Пловдив става все по-атрактивен за туристи от Израел

delegacya Izrael (8)

Кметът на Пловдив Иван Тотев посрещна голяма делегация от Израел в заседателната зала на община Пловдив. Гостите са на тридневна туристическа визита, водена от Давид Коен, дипломат и бивш посланик на Израел в България.

„Пловдив е прекрасен  древен град, в който живеят много религиозни общности. Той е пример за съжителство между отделните етноси. Това придава специален облик и усещане за града“, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев.

Той припомни за историческите събития от 1943 г., когато Пловдив играе решаваща роля в отказа на Българската държава да депортира своите граждани с еврейски произход.

„Гордеем се с тази част от нашата история. Срещал съм се с десетки участници или деца на участници от онези събития и винаги разговорите ни са много емоционални“, посочи кметът и допълни, че в Пловдив има специален паметник и място, където всяка година на 10 март се почита с възпоменание случилото се през 1943 г.

Давид Коен благодари за сърдечното посрещане и заяви, че от тези 41 човека, които присъстват на днешната среща има такива, родени в България и Пловдив. Той допълни, че ще работи по задълбочаване на двустранните отношения в областта на туризма и ще организира още много посещения от Израел в Пловдив.

„Сигурен съм, че програмата, която ще направим, ще бъде много атрактивна и много евреи, чийто корени са от тук, ще искат да посетят града“, допълни Давид Коен и съобщи, че вчера са посетили Бачковския манастир, за да отдадат почит на Митрополит Кирил.

„Едно дърво израства голямо и високо, защото има стабилни корени. Тук в Пловдив ние имаме стабилни исторически корени“, развълнувано сподели една от присъстващите дами от Израел.

На срещата бяха още заместник-кметът Георги Титюков и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

 delegacya Izrael (6) delegacya Izrael (5) delegacya Izrael (4)

5,234 total views, no views today