Начало Актуално Правителството предостави на Община Пловдив управлението на Римския стадион

Правителството предостави на Община Пловдив управлението на Римския стадион

Министерският съвет предостави на Община Пловдив правото да управлява Античния стадион на Филипопол, който е публична държавна собственост и се намира на пл. „Римски стадион” в града. Това дава възможност на общината да развие проекта за опазването, рехабилитацията и обновяването на археологическия обект и за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация с културно-исторически забележителности.

В края на април тази година Общинският съвет гласува предложението на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев с искане Римският стадион да мине под управлението на общината.  В мотивите кметът изтъкна, че един от главните му приоритети е опазването, поддръжката и управлението на архитектурно-историческите и археологическите паметници на културата, за което има ясна визия и ежегодно се отделят средства от общинския бюджет. Инж. Тотев подчерта, че Община Пловдив притежава необходимите ресурси и капацитет за опазване и пълна изява на високата културна стойност на Римския стадиона и интегрирането му в живота и структурата на модерния град.

Античният стадион на Филипопол бе обновен със средства от Европейския финансов механизъм, а партньори при реализирането на проекта са Областна администрация, Община Пловдив, Асоциация за културен туризъм и Норвежки директорат за културно наследство.

Древното съоръжение е изградено  в началото на II в. при император Адриан. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени, в естествената гънка между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Съоръжението сред най-големите римски постройки на Балканите с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина е събирало около 30 000 зрители.

Археологическите сведения за стадиона датират от 20-те години на XX век. Обявен е за паметник на културата с национално значение през 1995 г. Античният стадион на Филипопол се намира под главната пешеходна улица на Пловдив. На пл. „Римски стадион“ е експонирана най-северната, дъговидна част на стадиона.

10,216 total views, no views today