Начало Актуално Разходки в девет парка при строги правила

Разходки в девет парка при строги правила

grebna_baza

И тази сутрин на много места в града има скъсани сигнални ленти, с които е ограничен достъпът до квартални паркове и градинки, детски и фитнес площадки. По този повод и във връзка с предстоящите няколко почивни дни с очаквано хубаво време от Общинския оперативен щаб за борба с коронавируса напомнят, че разходките са разрешени в девет зони на Пловдив, при това само за част от гражданите – родители с деца до 12-годишна възраст, бременни жени и собственици на домашни любимци –  при спазване на противоепидемичните мерки.

От понеделник за разходки са отворени Цар-Симеоновата градина, Бунарджика, Младежкият хълм, Сахат тепе, парк „Лаута“, Гребната база с прилежащата дига, алеите по северния и южния бряг на Марица и парк „Рибница”. Деветте зони са избрани заради обширните им пространства, което позволява да се спазва социална дистанция  между разхождащите се. Именно за да се осигури максимална дистанция и безопасност при разминаването на хора, които се разхождат по алеите на Гребната база, там временно е преустановено карането на велосипеди.

Децата могат да бъдат придружавани не повече от двама възрастни. Отреденото за семействата и бременните жени време е от между 9:30 и 18:30 ч. Преди 9:30 ч. и след 18:30 ч. зоните са достъпни за собствениците на домашни любимци и единично спортуващите лица.

От Общинския оперативен щаб са категорични, че всички трябва да носят правилно поставени предпазни маски върху носа и устата, да се движат плътно вдясно по алеите по посока на движението и да спазват дистанция от 2,5 метра между семействата. Домашните любимци пък трябва да са на повод и да се разхождат от един  възрастен.

Абсолютно е забранено да се сяда на пейките и в тревните площи, да се ползват детските площадки и спортните съоръжения. Струпването на повече от двама възрастни на едно място, събирането на деца да играят заедно, употребата на алкохол в парковете и други открити обществени места допълват списъка на забраните.

Екипи на „Общинска охрана” и Общинска полиция следят за спазване на въведения ред за разходки, така че да не се създаде опасност от разпространението на коронавируса.

6,393 total views, no views today