Начало Актуално Стартира първата кампания за общоградско почистване на Пловдив

Стартира първата кампания за общоградско почистване на Пловдив

Чисто зелено - кампания  (1) Чисто зелено - кампания  (4)

15.03.2022

„На 2 април ще дадем старт на първата кампания за общоградско почистване на цялата урбанизирана територия на Пловдив в един ден“, това заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев на пресконференция по повод старта на най-мащабната до момента инициатива за почистване на града. Кампанията е под надслов „Чисто зелено“, а целта е да бъдат почистени някои от най замърсените градски части във всички райони на града, сред които междублоковите пространства, тепетата и река ,,Марица“.

Участие в пресконференцията взеха още изпълнителният директор на клъстер „Тракия икономическа зона“ – Пловдив Катя Стайкова, директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев, зам.-директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев и директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева.

„Искаме да посрещнем пролетта с почистен и красив град, затова акцент на тази кампания ще бъде събирането на битовия отпадък. Заедно с това ще бъде направено прочистване и на основни зелени площи като идеята е да обърнем внимание на територии, които се почистват по-рядко и не са в добро състояние. Една от тези територии са междублоковите пространства в града“, коментира Тимчев.

Кампанията „Чисто зелено“ ще се проведе на 2 април с начален час 10:30 ч. едновременно в 6-те района на града. Всяка районна администрация е определила пунктове, на които желаещите да се включат в инициативата ще получат чували и ръкавици, включително и чували за разделно събиране, за да може отпадъкът да се сепарира Всеки пункт ще обхваща даден микрорайон, който гражданите ще почистват. На всяка една от локациите служители на Община Пловдив/районните администрации ще съдействат на гражданите и ще ги упътват за правилното събиране и изхвърляне на боклука.

Директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев отправи призив към участниците в почистването за събиране на биоразградимия отпадък, като листа и клони, в отделни чували от тези за битовия отпадък, за да може той да бъде обработен правилно. Козарев и зам.-директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев увериха, че цялата налична техника на предприятията ще бъде на разположение в деня на акцията.

За участниците, които ще се включат в кампанията, е предвиден и специален награден фонд. На всеки един от пунктовете ще бъдат разположени кутии/урни, в които гражданите могат да пуснат листче с име и телефонен номер за участие в томбола. В края на деня във всеки район ще бъдат изтеглени печелившите. Участниците ще получат и рекламни платнени торбички с логото на кампанията.

Наградният фонд се състои от подаръци и парични ваучери като част от тях са осигурени от най-големия партньор в кампанията – „Тракия икономическа зона“.

„Фирмите в Тракия икономическа зона реагираха светкавично бързо и присърце приеха идеята за партньорство в кампанията „Чисто зелено“, сподели изпълнителният директор на клъстер „ТИЗ“ Катя Стайкова.

Партньори в кампанията са още спортната компания „Декатлон“, които ще осигурят по два парични ваучера във всеки район, „Михалково“, които ще предоставят бутилирана вода за участниците на всички локации, „Кауфланд България“, водещият български производител на велосипеди „Макском“, корейската фирма „Ханон системс“, Либхер – Хаусгерете Марица, „Био фреш“, които ще осигурят за участниците дезинфекциращ гел за ръце, компанията лидер за България в сферата на вендинг и кафе решенията „Брейктайм“, производителят на матраци „ТЕД“, адвокатската кантора „Респект консулт“, АББ България, фирмите за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД, сдружение „БГ бъди активен“, мол „Пловдив Плаза“, Акваленд – Пловдив, „Кривицки И Сие“ и „Новиз“ АД.

Повече информация за кампанията „Чисто зелено“ можете да намерите на специално създадената Фейсбук страница: https://fb.me/e/1cnbiSVGy


Пълния списък с пунктовете за раздаване на материали във всички райони вижте тук:

• Район „Централен“:

1. Зелена площ с детска площадка – западно от ул. „Загоре” № 15 – № 17

2. Детска площадка – западно от ул. „Генерал Данаил Николаев” № 101- № 105

3. Детска площадка – източно от бул. „Свобода” № 33 – № 39

4. Парк – бул. „Княгиня Мария Луиза” ъгъла с бул. „Източен”

5. Зелена площ с детска площадка –южно от ул. „Стадион” № 28 -  № 32

6. Градина „Шуменска” – заключена между ул. „Найчо Цанов”, ул. „Шаркьой”, ул. „Константин Величков” и ул. „Сан Стефано”

7. Детска площадка западно от ул. „Бузлуджа” № 4 – № 6

8. Младежки хълм – Детска железница

9. Хълм на освободителите (Бунарджик) – паметник „Васил Левски”

10. Данов хълм (Сахат тепе) – площадка под Часовниковата кула

 

• Район „Тракия“:

1. Парк „Ротари“

2. Парк „Кан Крум“

3. Парк 2019

4. Срещу бл.310

5. Новоизградена павирана алея в парк Лаута

 

• Район „Южен“:

1. Парк „Георги Кондолов“

2. Парк „Райчо Кирков“

3. Парк „Кронщат“

4. Парк „Бели брези“

5. Кметство р. „Южен“

6. Кв. „Коматево“ – книжарницата

7. Ж.К. „Южен полъх“ – магазин

 

• Район „Северен“:

1. Парк на ъгъла между ул. „Милеви скали “ и ул. „Барикадите “ /кв. „Гагарин“;

2. Сградата на кметство „Северен“;

3. Парк „Моливчета“ до пешеходен мост;

4. Кв. „Захарна фабрика“ – до м-н „Мисота“, ул. „Пантелей Генов“;

5. Парка на бул. „Васил Априлов“ № 146, до р-т „Хитър Петър“

6. Зелената площ по бул. „Марица – север“

 

• Район „Западен“:

1. Междублоково пространство заключено в ул. „Солунска“, ул. „Юндола“ и ул. „Царевец“;

2. Междублоково пространство заключено в Бул. „Пещерско шосе“, ул. „Юндола“ и ул. „ Белица“;

3. Междублоково пространство заключено в Бул. „Пещерско шосе“ и Бул. „Копривщица„;

4. Междублоково пространство заключено в Бул. „Копривщица“, Бул. „Свобода“ и Бул. „Шести септември“

5. От Младежки център на Гребна база – Пловдив от двете страни на Зоологическата градина до „Отрезвителя на МВР“

 

• Район „Източен“:

1. Ул. „Радко Димитриев“ №9

2. Ул. „Месемврия“ № 30

3. Ул. „Босилек“-пазар

4. Административна сграда Район „Източен“

3,858 total views, no views today