Начало Актуално С панихида в памет на най-свидния син на България започна 19-ти февруари в Пловдив

С панихида в памет на най-свидния син на България започна 19-ти февруари в Пловдив

3 (4) 13

19.02.2022 

Точно в 10.00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ в Пловдив беше отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храма, каквато е традицията от години на датата 19-ти февруари. Организатори на панихидата са Петко Георгиев – родственик на Апостола и Общински комитет „Васил Левски“.

На днешния ден, в който почитаме делото, живота и 149-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски, в храма присъстваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, заместник-кметът на район „Тракия“ Веселина Стоянова, общинските съветници д-р Атанас Баташки и Георги Василев, членове на Общински комитет „Васил Левски“,  Петко Георгиев – родственик на Апостола и граждани. След църковния ритуал, изпълнен от свещениците, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров прочете слово за живота и делото на Апостола. В изпълнение на църковния ритуал на присъстващите бе раздадена погача и жито, а всички миряни поставиха запалените свещи в местата, отредени за засвидетелстване паметта към мъртвите.

Час по-късно, десетки пловдивчани отдадоха своята почит към Апостола на Свободата пред  пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика. Церемонията включва военен ритуал, слово и полагане на венци и цветя.

2,529 total views, no views today