Пловдив – Бачковски манастир

На 20 км южно от Пловдив и на 2.5 км от град Асеновград, отдясно на шосето за Бачковски манастир и Смолян, на стръмна скала се намира Асенова крепост.

Крепостта е построена по времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565) през VI в. за защита на стария римски път, свързващ Тракия с Беломорието. Разположена е на четири тераси и заема площ от 15 дка. На места каменният зид достига височина 10-15 м, а при археологическите разкопки са разкрити основите на някои от сградите на цитаделата – феодален замък, кула, две водохранилища, войнишки помещения, войнишки параклис, построен върху старо тракийско светилище.

Крепостта е възстановена от Иван-Асен II след битката при Клокотница през 1230 г., за което свидетелства каменен надпис. Най-добре е запазена крепостната църква „Св.Богородица” – типичен паметник на българската средновековна архитектура. Храмът е сравнително голяма двуетажна постройка с дължина 18 м – еднокорабна едноабсидна куполна църква с частично запазени стенописи на майстори от Търновската школа – XIII-XIV в.

 

На 9 км от Асеновград и на 29 км от Пловдив се намира вторият по големина след Рилския манастир – Бачковски манастир, основан през 1083 г.от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници, грузинци по произход.

Както повечето български манастири и той бил ограбван и разрушаван няколко пъти. Възстановяването на светата обител започнало в края на XVI век. Църквата „Св. Богородица” била построена през 1604 г.

Църквата и до днес пази един от най-старите позлатени дърворезбовани иконостаси в страната.

Чудотворната икона Св. Богородица е сред най-големите богатства на манастира. Дело е на неизвестни майстори, днес не може да се датира точно, защото е покрита почти цялата със сребърен обков с надпис от 1311 г. Според византийски предания от XIV в. тя е автентичен образ на Божията майка. На иконата е отредено специално място и тя може да бъде видяна отдясно до входа на църквата.

В по-малкия южен двор се намира църквата „Св.Николай”, построена през 1836 г. и изографисана през 1840 г. от Захари Зограф. Единствената запазена сграда от XI в. е църквата-костница, намираща се на около 350 м от днешния манастирски комплекс. Размерите на храма са 21.20 м на 7.30 м. Двуетажната базилика е построена като крипта. На долния етаж има изградени 14 гроба. Особено ценни са иконите на големия грузински иконописец Йоан Иверопулец (краят на XI, началото на XII в.). През 2001 г. костницата е реставрирана. Това е единственият изцяло запазен храм от XI-XII в. в източноправославния свят, което го прави особено ценен.

Трапезарията е втората по важност култова сграда след съборната църква, тъй като в нея се извършвал специфичен ритуал – четели се жития на светци, молитви и псалми. Трапезарията била изографисана, като голяма тема на изобразяване е „Страшният съд”.

Изключително богати са библиотеката и музеят на Бачковския манастир. Интересна е и градината на манастира. Там виреят редки видове като джинджифил, райска ябълка, магнолия, китайски бор и лаврово дърво. Манастирът предлага настаняване и разполага с база от 200 легла.

Продължавайки по шосето за Смолян, след 8 км се отделя пътят за Лъки и Кръстова гора.

 

Кръстова гора – свято място, дало душевно и телесно изцеление на много вярващи.

Самият Кръстов връх е висок 1545 м. За цялата местност Кръстова гора казват, че има особено енергийно излъчване, че тук се пресичат космически лъчи както на Рупите и Белинташ, който е огледален образ на Кръстов връх само на 7 км по права линия в източна посока. Още древните траки са имали тук светилище.

През 1936 г. в знак на благодарност Цар Борис III заповядал на Кръстов връх да бъде поставен голям кръст, тежък 33 кг, колкото били годините на Спасителя. През 1994 г. кръста е откраднат и след това намерен и възстановен.

През есента на 1995 г. е осветена новопостроената църква на Кръстова гора “Покров на Пресвета Богородица”.

47,669 total views, no views today