Пловдив – Долината на розите

На около 60 км на север от Пловдив, между Средна гора и Стара планина е разположена Долината на розите – царството на българската маслодайна роза, от която се произвежда признатото с изключителните си качества розово масло – основна съставка в световната парфюмерийна и козметична индустрия.
Карлово се намира в Долината на розите и е родно място на Апостола на свободата Васил Левски. Градът съществува от началото на Турското робство. През XIX век изживява икономически растеж и културен подем. Продукцията на карловските занаятчии се продава в Египет, Румъния, Австрия. Това продължава до Руско–Турската Освободителна война.

Градският Исторически Музей е в сграда – архитектурен паметник от 1871 година. Музей е и родната къща на Васил Левски. В града има и негов паметник. В двора е гроба на майката на Апостола. Църквата “Св. Никола” се намира до паметника. В църквата “Света Богородица” е изписан момент от ръкополагането на Васил Левски за дякон. Камбанарията е построена през 1897 г.

Карлово е родно място на видни български възрожденци, както и на Христо Проданов – първият българин покорил Еверест. На около километър от града се намира 15 метровият Карловски водопад. Язовир Домлян – на 15 км. от града е великолепно място за туризъм и къмпинг.

Сопот е родно място на Иван Вазов–Патриархът на българската литература. През Възраждането носи името Алтън Сопот (Златен Сопот) – важен занаятчийски и търговски център. Напълно изгорен по време на Априлското въстание и Освободителната война.

Родната къща на Иван Вазов е построена през XVІІІ в., по време на Руско-турската война къщата е опожарена. През 1935 година тя е напълно реконструирана под ръководството на директора на Етнографския музей в София. В една от стаите е възстановена бръснарницата на хаджи Ахил с колоритните герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта „Чичовци”.

Близо до града са останките на Аневското кале, българска крепост от XII век. Сопот е отправна точка към Троянския балкан. Седалков лифт за 30 минути достига 1600 метра. Горната му станция е до хижа Незабравка. Междинната се намира в местността Почивалото (1350 м.) – място за делта и пара-планеристи. Маркирани туристически пътеки водят от Сопот към хижите Незабравка и Добрила, върховете Амбарица и Ботев.

Калофер е разположен на река Тунджа, в Долината на розите. Над града се извисява връх Ботев – първенецът на Стара планина. Градът се намира на 75 км от Пловдив. Тук е роден гениалният български поет и революционер Христо Ботев.

Забележителност е училището, в което е преподавал бащата на Христо Ботев – сега музей на просветното дело. Интересни са църквата “Св. Богородица” и “Св. Атанас”, каменните мостове над Тунджа, възрожденските къщи, фабриката за розово масло и др.

На 6 км от града е почивната база “Бяла река” и невероятно красивият каньон “Южен Джендем”, обявен за природен резерват. Навлизането в него е възможно само с планинско оборудване. На около 4 часа е най-високият водопад в България – Райското пръскало (124 м.) – отправна точка за маршрути към Стара планина и връх Ботев.

Казанлък е разположен в подножието на Стара планина, в долината на река Тунджа. Първото селище възниква през неолита – VI хилядолетие пр. Хр. През IV-III в. пр. Хр. тук е царството на тракийския владетел Севт III. При строителството на язовир Копринка е разкопан тракийският град Севтополис. Севтополис е голям град, в който се развиват над 50 занаята, сред които е и розопроизводството. Пренесена от Индия през Персия, маслодайната роза намира благоприятни условия – подходяща температура, влажност и почви. През 1820 г. в Казанлък се създава първата розотърговска къща. От ХIX век Казанлък става център на българското розопроизводство. През 1836 г. се създава първото читалище. Градът е известен и като града на 100-те художници и на десетки известни артисти.

Природата създава чудесни условия за отдих и спорт. В Стара планина и околностите са изградени много туристически обекти. Има добри условия за велотуризъм, ориентиране, алпинизъм, спортно катерене, ски-туризъм и др. Градът е отправна точка за много туристически маршрути към най-високия връх на Средна гора – Богдан (1604 м) и към Стара планина.

В чест на царицата на цветята повече от 100 години в първата седмица на юни се провежда Празникът на розата. Програмата включва коронясване на Царица Роза, ритуалите розобер, розоварене и шествие по улиците на града. Паралелно се провежда Международен фолклорен фестивал.

В Kазaнлъшкия край има много древни тракийски паметници, районът е известен като Долината на тракийските владетели. Тук се е намирала столицата на цар Севт III – Севтополис, Казанлъшката гробница, могилите Голяма Косматка, Светицата, Оструша, Шушманец, Грифоните, Хелвеция и други, без аналози в древната строителна практика.

33,550 total views, no views today