Пловдив – Перперикон

Разстоянието от Пловдив до Перперикон е 98 км.

Перперикон е археологически комплекс, който обхваща територия от около 12 000 кв. метра и тук можете да разгледате останки от различни времена и култури. Комплексът се намира на 15 км от Кърджали и е разположен на висок 470 метра скален връх в Източните Родопи.

Археологическият комплекс Перперикон включва четири основни части. Мегалитно светилище от IV-V век преди новата ера, за което се смята, че е прочутото в древността светилище на Дионис. На това свещено място древните траки са поднасяли дарове на боговете, а по виното, което са изливали по жертвениците, са гадаели своето бъдеще. Тук можете да видите десетки издълбани в скалите ниши и жертвеници, както и т.нар. шарапани (преси за вино).

От по-късен период са изградените мощни крепостни стени и зидове. Интересното е, че всички крепостни стени са без никаква спойка и изкусно са съединени направо с твърдата скала. Създадени са в периода, когато според специалистите Перперикон преживява своя най-голям разцвет наравно с Троя и Микена.

Вътрешността на Акропола е осеяна с жилищни сгради и храмове, като интересното е, че приземните етажи на жилищата са изсечени направо в скалите. Има запазени улици, канализация, както и специално изсечени улеи за оттичане на дъждовната вода.

За да влезете в двореца-светилище, трябва да преминете през две порти, които са го пазели от вражеско нападение. Самият дворец е с уникална архитектура и във вътрешността му досега са открити над 50 помещения и зали.

Разкопките и разкритията в Перпериокон продължават всяко лято.

34,486 total views, no views today