Начало Пловдив днес Цвета Караянчева и Иван Тотев откриха изложба на Берлинската стена в Пловдив

Цвета Караянчева и Иван Тотев откриха изложба на Берлинската стена в Пловдив

izlojba_plovdiv (12)

„Берлинската стена, която ни разделяше, вече е минало. Тази изложба показва, че никой не може да ни разделя, а изкуството е това, което може да ни събере“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на 12.01.2019 г. при откриването в Пловдив на изложбата на открито „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“. Това е единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Събитието е част от програмата, посветена на откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

На откриването на изложбата на площад „Римски стадион“ присъства председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който призова: „Никога повече стени, никога повече разделение. Всеки, който зове към омраза, да знае, че това не е бъдещето“.

В приветствието си кметът на града Иван Тотев подчерта, че Пловдив е първият град, който отбелязва 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Един от 30-те оригинални фрагмента завинаги ще остане в града под тепетата.

Сред присъстващите на събитието бяха посланиците на Франция и на Германия Н.Пр.Ерик Льобедел и Н. Пр. Херберт Салбер,  председателят на ЕНП – Жени Дорис Пак, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, народни представители, много жители и гости на града.

Колекцията е създадена от известният френски куратор Силвестър Верже, който също присъства на откриването в Пловдив. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г.

5,062 total views, no views today