Начало Актуално Центърът за социални иновации – Пловдив проведе хибридна международна конференция с партньорите си от Полша за опита си в работата с неактивни младежи между 15-29 години

Центърът за социални иновации – Пловдив проведе хибридна международна конференция с партньорите си от Полша за опита си в работата с неактивни младежи между 15-29 години

2 (2) 1

Днес в Пловдив се състоя последното, трето от поредицата, информационни събития до приключването на проект „Създаване на център за социални иновации в Община Пловдив“, Договор за БФП  BG05M9OP001-4.002-0020-C01, по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Събитието бе във формат - Международна конференция на тема „Добри практики и предизвикателства в работата с неактивни младежи между 15-29 год.”. Проведе се в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив с участието на представители на екипа на проекта, експерти и служители на Община Пловдив и НПО. Осъществена бе ZOOM връзка с партньорите от Полша  БД Център” ООД. Събитието бе стриймвано във фейсбук страницата на Cultute in Plovdiv на ДК „Борис Христов“.

Центърът за социални иновации е част от проект BG05M9OP001-4.003-0020-С01 „Създаване на Център за социални иновации в Община Пловдив“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез ЕСФ. Общата стойност на проекта е 199 408 лв. Центърът съществува вече 10 месеца и основната му идея е по един неформален начин да въведе добрите практики от ЕС и с иновативен подход да подаде ръка на тези неактивни младежи. ЦСИ към Община Пловдив е първи по рода си в България и има за цел намаляване на безработицата и връщането на младите в обществения живот. Работи с хора между 15-29 годишна възраст (групата NEET’s), като важно условие е те да не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение. Негова водеща цел е да обедини всички услуги на Община Пловдив на едно гише и по този начин да улесни младите хора в контакта им с фирми, организации и фондации, които търсят служители, работници и/или стажанти. Услугите са индивидуализирани и безплатни, отчитайки персоналния профил на лицето (вкл. социалния контекст и рискови фактори), конкретните потребности и нагласи на лицето за включване в обучение и/или заетост, осигуряване на инструментариум в отговор на причините за категоризация на лицето в групата „NEETs.

Център за социални иновации се намира в „Дом на учителя“ в Стария град. Разполага с две зали с капацитет до 50 човека, с възможност за организиране на различни мероприятия, семинари, обучения. Центърът за социални иновации предлага следните услуги: Свободни работни места; Стажантски програми; Доброволчески инициативи; Мотивационни обучения.

В Международната конференция бяха представени три презентации. Първата със заглавие „Проект „Създаване на център за социални иновации в Община Пловдив“ представи Тезджан Дурмуш ръководител на проекта, реализиран в партньорство с БД Център, Полша. Основната цел  - устойчивото интегриране на пазара на труда на младежи от 15 до 29 години, които не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение на територията на Община Пловдив се реализира в дейности,  разделени в 4 основни групи. Дейност 1 – Повишаване на капацитета на партньорите и заинтересовани страни по отношение разработването, прилагането, мониторинга и оценката на добри практики и иновативни подходи (социални иновации). Дейност 2 – Създаване на социална иновация (ново решение) и нейното пилотно прилагане. Дейност 3-  Оценка на постигнатите резултати от гледна точка на приложимостта на неговите иновативни елементи. Дейност 4 – Разпространение на постигнатите чрез създаване на двуезична интернет страница за разпространение на постигнатите резултатите; провеждан на две информационни събития: една кръгла маса и един ден на отворени врати; Създаване на Facebook страница, изработване и разпространение на „Наръчник за добри практики в работата на Центъра за социални иновации“ на български език и на английски език.

Втората презентация бе представена от Алекс Леви, който разказа за работата на Центъра за социални иновации. Центърът е стартирал работа на 25.03.2019, датата на приключване е 30.06.2021. по BG05M9OP001-4.003 Транснационални партньорства, с източник на финансиране ЕСФ Развитие на човешките ресурси, обща стойност на проекта 199 408.00 BGN. Беше отчето, че в най-голям риск от попадане в категорията NEETs в Пловдив са младежите от ромската и турската общност, което представлява риск от 73%, поради социални фактори като бедност.  Четири и два пъти по-голям риск, отколкото при етническите българи. Причини за попадане в NEETs са семейна среда, социална среда, образование, квалификация, опит и мотивация. Единното гише за работа с потребители отчете 86 NEETs консултирани от ЦСИ. 17 NEETs – реактивирани. В ЦСИ работят експерти в няколко направления. Създаден е потребителски акаунт в най-голямата платформа за търсене на работа в България,  който помага да се кандидатства директно за работа в големи компании в и около Пловдив от името и с разрешението на потребителите. Създаден е действащ уебсайт и са разпространени рекламни материали. ЦСИ разширява своята мрежа в НПО сектора, включително НПО-та, работещи в етническите квартали и социални и здравни медиатори. Създадена е обща база за комуникация и споделяне на добри практики с някои от водещите НПО-та в България, сред които са  Младежки червен кръст,  Тръст за социална алтернатива, Пловдив 2019, ТПП – Пловдив и други. Работи се с новите партньори в областта на доброволческите дейности, в посока увеличаване на знанията, уменията и капацитета на младежите и експертите и споделяне на добри практики. Пандемията от COVID-19 измества част от дейности към напълно виртуална реалност и създава определени пречки за пряка работа с младежите.

Третата презентация бе представена от Агата Вож – представител на трансгратичния партньор по проекта от Полша – организацията  БД Център” ООД и координатор на проекта за създаване на социален хъб. Полските партньори представиха техния опит, проблемите, с които са се сблъскали и какви добри практики са успели да приложат в работата си.

Проектът е започнал на 01.01.2019 и ще продължи до 31.07.2021 г. Той е съфинансиран от ЕСФ, работи по програма и с Център за европейски проекти във Варшава. Главната цел е да тества, подобри и трансферира добри практики за работа с младежи до 30 г. в малки полски градове. Работи в консорциум с други организации. До момента са изпълнили задача № 5, предстои задача № 6. В първата фаза се е работило за създаване на нови решения за работа с млади хора. Създадена е онлайн платформа за курсове, различни онлайн обучения, полезни за младите хора с цел заетост. Следващата фаза съвпада с началото на пандемията. Създадена е група от 50 човека онлайн – за имплементиране на новите решения. Проведени са различни работилници, семинари за кариерно ориентиране и предприемачество. Следващата фаза е тестване, заедно с различни експерти и трудови медиатори, които са били поканени с цел получаване на обратна връзка. във фази 3 и 4 са имали цел да повишат качеството на услугите в 1 и 2.  Във фаза 5 целта е представянето и популяризирането на вече създаденото иновативно решение за младежко включване. Проведени са 16 работилници и семинари за над 80 служители, които работят с младежи, за да покажат иновативното решение за работа с младите хора.  По-голяма част от дейностите са били онлайн, отново заради пандемията. Проблемите при младите хора са свързани с ниска мотивация, липса на опит. Целта е самите институции да се научат да бъдат активни в това как да включват младите хора в трудовия процес. Една от добрите практики е да се отдаде нужното внимание на всеки младеж, да се търси обратна връзка. В други организации е лимитирано време до 2 часа за 1 младеж за индивидуална консултации как да си намери работа. При тях не е лимитирано. Колкото е необходимо, толкова време от страна на експертите. Хъбът има отделна стая в съществуващи институция. Създадена е стабилна мрежа в много работещи институции и така не е необходима отделна сграда. Друг положителен резултата с инвестиция в бъдещето е и широка партньорска мрежа за обединяване на информацията за различните услуги и обмяна на информация за подходи, търсене на работа и осигуряване на подходящ стаж.

Международната конференция „Добри практики и предизвикателства в работата с неактивни младежи между 15-29 год.” завърши с взаимни благодарности за партньорството между двете страни – Център за социални иновации Пловдив  и ХЪб БД Център” ООД Полша. Страните споделиха и своята убеденост, че добрите практики, които бяха обменени по време на партньорството са допринесли за нови знания и опит и със сигурност ще генерират нови идеи и през новия програмен период.

1,958 total views, no views today