Начало Актуално 10-и СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ ще се проведе от 12ти до 22ри март в „LUCKY – Дом на киното”

10-и СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ ще се проведе от 12ти до 22ри март в „LUCKY – Дом на киното”

unnamedКиносъбитието идва в града на тепетата с най-силната си програма до сега.

Номинирания за  „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм „Левиатан” – с национална премиера в  Пловдив.

В годината, в която честваме 100 години от създаването на българското кино, юбилейното десето издание на „СФФ в Пловдив” ще бъде открито с българския филм „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов и знаменития френски сценарист и носител на тазгодишния специален „Оскар” за цялостно творчество Жан-Клод Кариер. „Досието Петров” разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. 

След триумфа си на наградите „Златен глобус” (отличен като най-добър чуждестранен филм), и чудесното представяне на най-престижните международни кинофоруми – приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм – новият руски филмов шедьовър „Левиатан“ на Андрей Звягинцев ще бъде един от хитовете на 10-ия София Филм фест в Пловдив. Прожекцията на филма в деня на откриването на юбилейното издание на фестивала е всъщност премиерата му за България, което е подарък за публиката на българския град – европейска културна столица за 2019.

Пловдивската публика ще се срещне с носителя на Оскар режисьора Данис Танович („Ничия земя“) на 13 март, който ще представи своя филм „Тигри”, номиниран за „Златна раковина” за най-добър филм на фестивала Сан Себастиан’14.

Румънско-българско-чешката копродукция „Аферим!” на режисьора Раду Жуде спечели „Сребърна мечка“ за режисура в Берлин. Филмът ще има своята българска премиера, участвайки в Балканския конкурс на предстоящия 19-и София Филм Фест и ще бъде включен в програмата на СФФ в Пловдив. 

Важен акцент в програмата на СФФ в Пловдив са филмите „Раната” на Фатих Акин и Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян, който ще бъде специален гост на фестивала. Той ще представи лично филмите, които са свързани с темата за арменския геноцид преди 100 години, както и за съдбата на арменския народ през последните 20 години. Това ще бъде изключителен шанс на арменската общност в Пловдив и българската публика да се срещне с един от най-талантливите творци на съвременното арменско кино.

Сръбският филм „Травелатор” на режисьора Душан Милич ще бъде представен лично от него пред пловдивската публиката на 17 март.

Още една изключително приятна среща ще имат пловдивските киномани с българския режисьор Георги Дюлгеров, който заедно с екипа си ще се срещне с пловдивчани на 22 март и ще представи най-новия си филм „Буферна зона”, носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала  Златна роза ’14.

Винаги съм бил против надписа „Един филм на режисьора еди-кой си…” Този абсурд е очевиден за всеки, който малко от малко е помирисвал кино. Аз преминах през буферната зона в „Буферна зона” благодарение на отличния екип. Нали знаете, кино се прави „или со пàре, или со другàре!” Лаская се от мисълта, че сред „другàрето” са били и 56–мата изпълнители на различните роли.”  /Георги Дюлгеров/ 

В селекцията са включени още изкушаващи заглавия като филма на унгарския режисьор Кондрел Мундруцо – „Белият бог”, носител на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан ‘14 и най-симпатичната награда от един от най-авторитетните фестивали в света – „Кучешката палма”, присъдена на две от 250-те четирикраки звезди. Сюжетът на „Белият Бог” е сюрреалистичен и предизвикателен и със сигурност ще бъде възнаграден с аплодисментите на публиката в Пловдив. 

Зрителската аудитория в Пловдив ще има удоволствието да гледа и най-новата творба на  режисьора Нури Билге Джелайн – „Зимен сън”, който е  носител на „Златната палма” от Кан 2014. Не само от гледна точка на вдъхновението, „Зимен сън” може да бъде определен като „литературен” филм, в който разкриването на характерите става бавно, благодарение на дълги диалози, подхранвани от антагонизма на героите и повлияни от творчеството на Чехов.

Програмата в Пловдив ще предложи и наградения със „Златния лъв” във Венеция 2014 „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху битието”  на Рой Андершон. Представена от своя създател като „последната част от трилогията за това какво е да бъдеш човек”, сюреалистичната комедия се състои от 39 кратки сцени с абсурдни и комични ситуации.

Едно специално японско заглавие очаква зрителите в Пловдив – „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история” на режисьора Юзо Асахара,  ще разкаже история на една жена със страхотен вкус и отлични готварски умения, но толкова инатлива, че бракът й се разпада само след 1 година.

Десетото издание на София филм Фест в Пловдив, с най-силната си програма до сега, ще предложи още филми, които заслужават вниманието на любителите на седмото изкуство. Не пропускайте прожекциите от 12 до 22 март 2015!

ОЧАКВАМЕ ВИ НА КИНО!

6,684 total views, no views today