Начало Актуално 10 причини да посетим Пловдив според Rough Guides

10 причини да посетим Пловдив според Rough Guides

R8 Известният пътеводител Rough Guides призна Пловдив не само за най-древният жив град в Европа, но го нарече и „една от най-ярките изгряващи звезди на стария континент“. Авторът на статията Джонатан Баусфийлд казва за Пловдив още: „Освен че щедро предлага археологически съкровища, това е едно от най-културно оживените места в Югоизточна Европа, с много фестивали, АРТ квартали и страхотни барове, превръщащи съвременните изследователи в повече от щастливи“.

 Ето и 10-те причини, поради които трябва да се посети Пловдив, според Rough Guides.

 Първата е Старият град. Резерватът трябва да се види, защото предлага най-добре запазената традиционна архитектура в Югоизточна Европа и показва как са изглеждали балканските градове преди 20-ти век – богатите български, гръцки и арменски търговци на Пловдив са построили тук големи разкошни къщи, стърчащи над тесните калдъръмени улички. Обзаведени в разкошна смес от източни и западни стилове, повечето от тях са отворени за обществено ползване, като музейни къщи. Авторът приканва туристите да посетят дори поне Куюмджиевата къща, като най-ярко доказателство за думите му.

 Втората причина – Алтернативната карта на Пловдив на фондация „Отворени изкуства“, наречена „увлекателно упражнение по културен туризъм“. Тук могат да се видят маршрути, проследяващи повлияната от Баухауз архитектура в града, сградите от соца, квартал „Капана“, Тютюневото градче, улица „Отец Паисий“ и всякакви други пренебрегвани официално архитектурни забележителности.

 Третата причина, която предлага пътеводителят е да се обходят римските паметници в града, което не е изненадващо за експертите, работещи в областта на туризма, предлагащи вече изграден маршрут „По римските пътища“. Авторът е забелязал, че няма град, който може да се похвали с Римски стадион на самата главна улица -озеленено място за почивка, срещи и събития. Отбелязани са мозайките от римско време и разбира се Античният римски театър, който блести със своята древност и цялост.

 Четвърти, но не подред, е разбира се Капанът . Пътеводителят го описва така: „В непосредствена близост до центъра, но до голяма степен живеещ свой автономен свят, квартал Капанът е мястото, където новото и старото от Пловдив живеят много плодотворно заедно. Бивш базар от османско време, тази стегната мрежа от калдъръмени улички все още съдържа вида на занаятчийски ателиета и работилници, които характеризират Балканите от миналото – наред с истински съвременен тип кафе-барове, дискотеки и клубове. С шумни нощни заведения, намиращи се в съседство с бохемски питейни обиталища.“

 Петата причина – да се дивите на джамиите и баните от турско време. Освен, че е забележим отпечатъкът на османската архитектура върху града, Rough Guides пише и конкретно за настанения в Чифте баня Център за съвременно изкуство.

 Шестата причина за посещение гласи: „ Да се насладите на столицата на културата“, не само за 2019 г., а изобщо! Освен забележителните самобитни културни събития в града, пътеводителят изтъква, че тук след 2014 г. започват да се преместват и да добиват локален привкус мега събития за изкуства и архитектура като “OneDesign Week” и “OneDance Week”.

 Седмата причина е „креативността на Art News Café“ – заслужено признание като „социален център за артистичната общност“. Тук се включва и галерия „Сариев“ – неделим  елемент от това артистично място и основна база за излагане творчеството на съвременните художници от цял свят.

 Богатата културна програма през септември е осмата причина за посещение на града и най-доброто време за пребиваване в Пловдив. Авторът на статията не пропуска да отбележи конкретно Нощта на музеите и галериите и Есенния салон на изкуствата, които преобразяват града в „Голяма Арт и Парти зона“.

 Без да е изчерпал атрактивните места в града, световният пътеводител откланя поглед и към Родопите – да се отскочи до Бачковския манастир е деветата причина за посещение. Храмовата дестинация от години допълва екскурзиите на туристите до Пловдив, като привнася в тях свежестта на гористите родопски хълмове и величествената духовност на българското православие.

 Причина № 10 – щедро присъстващите църкви в центъра на Пловдив, които образуват забележителен поклоннически маршрут и от които туристите могат да „вдъхнат икони и тамян“. Изпъстрени с красиви олтари и резбовани мебели, те допълват мистичността на града, доказват неговата космополитност. Като конкретни обекти са посочени църквата „Св.св. Константин и Елена“ и Иконната галерия.

http://www.roughguides.com/article/plovdiv-bulgaria/#.VNkFrQcfPd4.facebook
10 reasons to visit Plovdiv, Bulgaria

28,851 total views, no views today