Начало Пловдив днес Община Пловдив кандидатства с два проекта по програма „Красива България”

Община Пловдив кандидатства с два проекта по програма „Красива България”

DSC_7683Община Пловдив депозира два проекта по Програма “Красива България” 2016 – а именно довършване на ремонта на ЦДГ “Весела” в район Северен и Центъра за настаняване от семеен тип “Детска къща” в кв. Коматево. Това съобщи кметът Иван Тотев. Програмата е на Министерство на труда и социалната политика и основната й цел тази година е повишаване на заетостта чрез обновяване и саниране на сгради на социалната инфраструктура в общините, в които се осъществяват проектите.

Общата стойност на проекта за детската градина е 256 621 лева. По този компонент от програмата се осигуряват 100 000 лева, а останалите се поемат от Община Пловдив. В проектното предложение е предвидено да бъде монтирана външна топлоизолация по вътрешните фасади на сградата, топлоизолация и хидроизолация, подмяна на настилката от тротоарни плочи във вътрешните дворове и други.

След направеното архитектурно заснемане на сградата на ЦНСТ “Детска къща” и направеното обследване за енергийна ефективност и предписаните мерки за ремонтни дейности се предвижда – полагане на топлоизолация по фасади и покрив по предписание, частична подмяна на дограма, замяна с нови улуци и водосточни тръби, вътрешен ремонт, замяна на теракота и фаянс в санитарните помещения и частично обновяване на окачен таван. Допълнително се бъде направена цялостна подмяна на канализационни и водопроводни тръби в мокрите помещения, поставяне на мазилка и латекс на стълбищната клетка и подмяна на балатума в стаите на всички етажи с ламинат или гранитогрес в съответствие с функционалното предназначение на помещенията.

„Общата стойност на проекта е 118 676 лв. Ако проектът бъде финансиран, програма “Красива България” ще осигури 71 205 лева, а останалата сума ще бъде поета от Община Пловдив”, обясни кметът.

ЦНСТ „Детската къща” е първата по рода си услуга в България за временно настаняване и обгрижване на деца в риск в среда близка до семейната. Създаването й има за цел да демонстрира модел на добра практика за деца, които се нуждаят от грижи в семейна атмосфера, до намиране на трайно решение за тяхното отглеждане и социализиране. Услугата се предоставя в триетажна къща в гр. Пловдив, кв. Коматево, закупена от Община Пловдив със средства на фондация  „Европейски детски тръст” – Великобритания през 2001г.

С помощта на Програма “Красива България” през последните години бяха ремонтирани ключови сгради в град Пловдив – Римския стадион, Античния театър, Къща „Клианти”, детска градина “Космонавт”, Къща на занаятите в Стария град, припомни още Иван Тотев.

6,725 total views, no views today