Начало Актуално 400 заслона на автобусни спирки в Пловдив с дълготрайна защита срещу микроби и вируси

400 заслона на автобусни спирки в Пловдив с дълготрайна защита срещу микроби и вируси

zasloni_dezinfekciq

ОП „Чистота“ изпълни предсрочно поетия ангажимент до края на годината да дезинфекцира 400-те заслона на автобусните спирки в Пловдив с  иновативен препарат за дълготрайна защита срещу микроби и вируси. Работата приключи още в неделя вечерта, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев.

Продуктът, с който заслоните бяха обработени, е обявен за иновация №1 в Германия за миналата година. Върху повърхностите се нанася нанотехнологичен слой, който създава невидими за човешкото око милиарди кристали върху повърхностите. Тези кристали са изключително твърди, остри и положително заредени. Те привличат всички микроорганизми и вируси,  включително COVID-19, с отрицателна външна обвивка и ги убиват механично, без никакви странични ефекти.

По думите на Георгиев препаратът е предпочетен заради дълготрайната защита и безопасността за гражданите. Той изтъкна, че от началото на обявеното заради коронавируса извънредно положение през март служители на „Чистота“ всекидневно, без прекъсване, обработваха с дезинфектант всички 400 заслона на автобусните спирки. След третирането с новия продукт ще се спестят време, средства и труд. Досега дезинфекцията струваше на предприятието близо 2000 лв. на месец, а с прилагането на иновативния препарат разходът се намалява на 2400 лв. за цяла година.

Обработката на всички заслони бе извършена за седмица. Работеше се късно вечер, след края на работното време на градския транспорт, тъй като за 100-процентното създаване на защитните кристали са необходими около 6 часа.

Според производителя тоталната антибактериална и антивирусна защита трае минимум една година. За по-голяма сигурност обаче „Чистота“ ще направи междинни проверки със съдействието на независима лаборатория. Директорът вече е заявил желание за партньорство с Медицинския университет.

2,336 total views, no views today