Начало Култура 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла в откриващия уикенд на фестивала One Dance

5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла в откриващия уикенд на фестивала One Dance

1
One Dance Workshops е безплатна програма от 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла. Модулът ще се проведе в откриващия дълъг уикенд на фестивала на 10, 11 и 12 май 2024 в Дом на културата “Борис Христов” – Пловдив.

Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС ФРАНЦИЯ – Йоаким Моде, Бенджамин Кан, Довидас Стримайтис, Лота Гартън и Брандон Масел от танцова компания MazelFreten. Поканени да се включат са всички артисти, работещи в областта на съвременния танц и базирани в България. Максималният брой участници е 20.

За участниците, които не живеят в Пловдив, за първи път One Dance и Teatroskop ще отпуснат до 12 стипендии за мобилност, с които те да покрият (частично или напълно) своите разноски за транспорт и настаняване в Пловдив. Единичната стипендия е на стойност 100 лв. (бруто), а допуснати за кандидатстване ще са всички неживущи в град Пловдив. Освен това, One Dance ще предостави на участниците и по 4 билета за всички спектакли от ФОКУС ФРАНЦИЯ.

5-те разностилни ателиета ще въвлекат участниците в многообразието на френския съвременен танц, акцентирайки върху различни техники, методи и теми. Сред тях са връзката между гласа и тялото като основа за изграждането на представления, използването на тишината и статиката, вербалните изразни средства, както и феноменът електроденс. Работен език на уъркшопите е английски.

Програмата One Dance Workshops се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Teatroskop – Югоизточна Европейска Мрежа за сценични изкуства, инициирана от Министерството на културата на Франция, Френския институт и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Франция.  “Фокус Франция” сe реализира с подкрепата на Френски институт – Париж.

Танцови ателиета – програма

One Dance Workshops 2024

10 май / петък

— Танцово ателие с Брандон Масел – “Електроденс”


13:00 – 14:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

Един от двамата основатели на френската танцова компания Mazelfreten, Брандон Масел е посланик на електроденс по целия свят. Той е обявен за Световен №1 (2019), а през 2012-а става световен шампион в жанра електроденс, който възниква на дансинга в парижките нощни клубове и завладява света със своя енергичен фрийстайл, бързи движения на ръцете и интензивни по заряд батъли под ритъма на електронната музика.

— Танцово ателие с Йоаким Моде – “Между тялото и танца”


16:30 – 18:00 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

Йоаким Моде завършва Висшата национална консерватория по музика и танци в Париж (CNSMDP) през 2012-а. Работи с с артисти като Артур Перол, Акрам Кан, Noord Nederlandse Dans (Холандия) и Националната танцова компания на Уелс. Той обръща специално внимание на взаимодействието между гласа и по-тялото в своите спектакли, по-точно на превръщането на речта и говора в отделен, дори основен елемент в изграждането на хореографиите.

— Допълнителна програма:

Посещение на спектакъла “Rave Lucid”, танцова компания Mazelfreten
19:30, ДК “Борис Христов”, Голяма зала

Отворен уъркшоп – Брандон Масел – “Електроденс за всички
21:00 – 21:30, ДК “Борис Христов”, фоайе

11 май / събота

— Танцово ателие с Лота Гартън – Участие в хореографските процеси


11:00 – 12:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

Ателието представя метод за ангажиране на млади публики в танца и хореографията. В процеса на взаимодействие чрез асоциативно движение и импровизация участниците създават кратки движения-фрази и работят с тях, използвайки различни параметри на танца. Ще видим и как професионалните танцьори/хореографи могат да приложат този материал като основа за спектакли. Уъркшопът с Лота Гартън е физически, но ще има и дискусия за методите за включване на младежка и детска аудитория. Гартън е основател на Lotta Gahrton Prod. (LGP), шведска компания за съвременен танц, работеща за публики от различни поколения. LGP често твори в сътрудничество с музикални институции, художествени галерии, училища и, разбира се, танцови сцени, като изследва ролята на публиката и работи непрекъснато с различни нива на нейното участие.

— Танцово ателие с Довидас Стримайтис


17:00 – 18:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

Довидас Стримайтис е родом от Литва, а живее и работи между Франция и Белгия. Владее различни жанрове и стилове, сред които линейни танци, шоуденс и съвременен танц. В периода 2019 – 2022 танцува в Националния балет на Марсилия, ръководен от La Horde. Миниатюри или пълнометражни спектакли, работата на Стримайтис се отличава със строги структури, минималистична лексика, която е физически предизвикателна, и детайлна музикалност.

— Допълнителна програма:

Посещение на спектакъла “Добре Дошли”, Йоаким Моде
19:00, Драматичен театър – Пловдив

Посещение на спектакъла “Слава на звука, спасил вещина като мен”, Бенджамин Кан
20:30, ДК “Борис Христов”, Голяма зала

12 май / неделя

— Танцово ателие с Бенджамин Кан – “CRI(S)”


11:00 – 12:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

За Бенджамин Кан, работил с артисти като Филип Сер, Бен Рипе и Алесандро Скиарони, танцът и хореографията са мощни политически инструменти. Танцовото му ателие акцентира върху крещенето и мълчанието в колективна среда, една платформа за съставяне на хор от викове и вопли, но и на индивидуални портрети. Това експериментално пространство прави връзка с представлението на Бенджамин Кан „Слава на звука, спасил вещица като мен“.

— Допълнителна програма:

Посещение на спектакъла “Рошаво”, Довидас Стримайтис

19:30, ДК “Борис Христов”, Голяма зала
2

1,859 total views, no views today