Home Пловдив днес (Български) В Пловдив президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа“ 2017/2018

(Български) В Пловдив президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа“ 2017/2018

DSC_5206

Днес официално бе даден старт на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на президента на Република България. 15-то издание тази година стартира от Пловдив, в УМБАЛ „Свети Георги“ в присъствието на президента Румен Радев, кмета на Община Пловдив Иван Тотев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, областния управител Здравко Димитров, лекари и гости.

„В подкрепа на спасения детски живот“ е темата на новото издание на кампанията и ще бъде обърнато внимание на лечението и рехабилитация на тежки заболявания при децата.

„Това е една от най-светлите инициативи, които дава живот и здраве на нашите деца“, заяви проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“. Той сподели, че от началото на инициативата през 2003 година, най-голямата болница в Пловдив е получила повече от 1,6 милиона лева под формата на различни апарати, с които е помогнато за диагностиката и лечението на малките пациенти в клиниките по детската педиатрия и детска хирургия, отделенията по неонатология и офталмология. В момента лечебното заведение очаква да му бъде доставена апаратура за над 160 000 лева.

„Университетската болница „Свети Георги“ е едно от водещите лечебни заведения в страната. Тук се предлагат съвременни методи за диагностика, развива се терапевтична и научно-изследователска дейност. Точно от тук, където се полагат грижи за хиляди наши български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински“, посочи президентът Румен Радев. „Българската Коледа“ е нещо много повече от дарителска кампания, тя споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца и е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава, защото успява да обедини хора от различни професии, социално положение и образование около една обществено значима кауза, зад която стоят хиляди българи“, заключи той.

Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев всички институции трябва да обединят усилията си, за да се създадат най-добрите условия за лечението и укрепването на децата и тяхното здраве.

Приключилата на 30 ноември кампания 2016/2017 г. на „Българската Коледа“, посветена на децата с тежки хронични заболявания, успя да събере 2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца и е дарена съвременна медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение. Всичко това е резултат на хуманността и съпричастността на хиляди българи.

През последните 6 години „Българската Коледа“ се фокусира върху проблеми на деца с различни заболявания. Надеждата е, че и тази година ще бъдат събрани достатъчно средства за подпомагане на деца

7,750 total views, no views today