Home Събития Коледният благотворителен концерт „Изкуство за живот“ препълни залата на Военния клуб

Коледният благотворителен концерт „Изкуство за живот“ препълни залата на Военния клуб

1

Коледен благотворителен концерт с участието на звездни български музиканти се проведе снощи в залата на Военния клуб в Пловдив. Той се превърна в красива, изключително естетска и вълнуваща стъпка от реализацията на една голяма мечта на организаторите от Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, техните приятели, съмишленици и спомоществователи – децата и онкоболните на Пловдив да бъдат лекувани в нова, голяма и светла сграда , един „Дворец на здравето“.
Каузата на Коледния концерт „Изкуство за живот“ – набирането на средства в полза на дарителската кампания “Най-доброто за нашите деца и онкоболни” препълни залата до последното място, а средствата от продажбата на билети ще бъдат предоставени интегрално за строителството на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на Университетската болница “Свети Георги”, град Пловдив.
В концерта участваха изтъкнатите цигуларите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, клавирното дуо проф. Дора и Анастас Славчеви и младият талантлив цигулар, 13-годишният възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Ренцо Ставрев.
Сред гостите на събитието бяха Пламен Панов – заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив, проф. Мариана Мурджева ректор на МУ, проф. Стефан Костянев, професори от ректорското ръководство на МУ и от ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“, преподаватели, студенти – доброволци, Ралица Базайтова от Министерство на културата, д-р Гюрай Ходжев, представител на медицинския холдинг и верига болници от република Турция „Аджъбадем“, много обществени личности, приятели и почитатели на музиката на изтъкнатите музиканти и съмишленици в каузата.
Преди музикалната част приветствие и думи на благодарност отправи проф. Иванов, който разказа за досегашното развитие на благотворителната кампания.
След него заместник-кметът Пламен Панов приветства сърдечно организаторите, участниците и гостите на концерта от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който изпрати и кошница цветя за изпълнителите. Той предаде поздравления и за неуморните усилия на всички, които до момента не пожалиха труда и времето си в организацията на събития в подкрепа на каузата, като заяви, че Община Пловдив ще продължава да подкрепя логистично каузата. Пламен Панов изрази своята, и на екипа на община Пловдив, надежда и вяра, че доброто и благородно дело ще се увенчае с успех, като сподели че освен в качеството си на заместник – кмет е добре запознат с неуморния труд и грижи, които екипът на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ полага за своите малки пациенти, тъй като неговата майка е лекар в същата клиника.
Основен спонсор и инициатор на концерта Изкуство за живот“ е френската асоциация за културен обмен „Art Gallery Constantin France” на д-р Елена Радева Николова, родена в Пловдив, която живее от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град и културата му. Art Gallery Constantin France е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен и до момента е инициирала множество изложби, концерти и други форми, популяризиращи европейската култура и изкуство.
Основни организатори и участници в цялостната подготовка и реализация на празника миналата вечер бяха проф. Иван Иванов – началник на Детска клиника при УМБАЛ „Свети Георги“, която съвсем наскоро получи наградата на Българска педиатрична асоциация за „Педиатрична клиника на годината“ 2019, д-р К.Сотирова, доц. Нарцис Калева – Ходжева, които се изявиха и в ролята на водещи на празника. Доброволките Дени, Нели и Веси, д-р Стефка Пейчева и дъщеря ѝ София Найденова, които предоставиха картини за благотворителния търг във фоайето. Д-р Ралица Йорданова, заедно с майки от детската градина, която посещава детето ѝ организираха детски базар. Млади лекари, сестри и персонал, помагаха на гостите да заемат местата си.
Специален гост на концерта бе и любимото куче на пловдивчани Мон – лицето на кампанията и подкрепящо всеотдайно каузата на болните деца, заедно със своята собственичка Велислава Костадинова. За Мон имаше и специален подарък, който бе връчен тържествено на сцената, по време на концерта. До момента, само инициативите на Мон са набрали около 21 000 лева.

На 17 декември, талантливият 13 -годишен цигулар Ренцо Саврев ще свири отново, този път пред лежащо болните деца в Детска клиника.

Набирането на средства за нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в Пловдив продължава. Можете да направите своето дарение по банков път или чрез някоя от следващите инициативи в подкрепа на каузата. Включете се!

9

19

5,635 total views, no views today