Home Пловдив днес Община Пловдив обновява четири галерии през 2018 година

Община Пловдив обновява четири галерии през 2018 година

DSC_1356

Продължава работата на Община Пловдив по реализацията на проекта за галерията на улица „Гладстон“ 32, след като миналата седмица изтекоха сроковете за обжалване и в сила влезе решение на Върховния административен съд. В близките дни предстои обявяване на поръчката и подаване на документите, след което следва отварянето им.
По отношение на Градската художествена галерия на улица „Съборна“ 2 разрешението на строеж влезе в сила и ще се стартира работа по обществената поръчка на обща стойност 1,2 милиона. Предвижда се цялостен основен ремонт на всички етажи с подмяна на осветлението, включване на нов вид окачване, дворното пространство, разширяване на стълбището. В зеленото пространство, което води към входа на сградата на галерията, ще бъдат разположени произведения на изкуството. Оградата ще бъде премахната, пространството ще се отвори, ное сграфитото ще бъде запазено. В проекта са съобразни всички изисквания с най-новите стандарти за влажност на въздуха, осветление.
„Въпреки че има постоянна експозиция, там може да има и други, които да се интегрират, като вече имаме запивания за 2019 година от няколко чуждестранни фирми“, посочи заместник-кметът Александър Държиков. Той уточни, че на първия етаж има възможност за отделяне на няколко зали.
Вече има готова рампа, предназначена за хора с двигателни увреждания, която е изградена в приобщен имот, където е предвиден и паркинг (зад двора на „Граждански клуб“). Срокът за изпълнение е 12 месеца.
По отношение на „Галерия 2019“ (бившият детмаг „Снежанка“) предстои разрешението за строеж да влезе в сила, след което да се стартира процедура по Закона за обществени поръчки за неговото изпълнение.
„В момента администрацията на район Централен прави обследване, за да може цялата сграда да бъде включена в програмата за саниране, за да придобие цялостен вид“, заяви кметът Иван Тотев и допълни, че в момента се подготвят първите 5 блока, които ще бъдат санирани по ОП „Региони в растеж“.

6,319 total views, no views today