Home Събития Покана за откриване на изложба за проф. Виден Табаков

Покана за откриване на изложба за проф. Виден Табаков

Image_4848148_302

Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, съвместно с Държавна агенция „Архиви“ организират документална изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ.
Изложбата ще се открие на 28 януари 2019 г., понеделник, в 16 часа в Дома на културата „Борис Христов“ , фоайе на ет.2 и ще бъде експонирана до 03.03.2019 г. Събитието се осъществява със съдействието на Община Пловдив.
Фондацията „Визия за научен и технологичен растеж“ прехвърли негови документи от Университета Синсинати, САЩ в Държавна агенция „Архиви“, и работи по създаване на фонд за стипендии за студенти на негово име и организиране на курсове за STEAM.

Проф. Виден Табаков е ключова фигура в реализацията на американската космическа програма, който допринася за провеждането на първия космически полет на хора до Луната, участвайки съществено в разработването на ракетите „Сатурн“.
Неговите изследвания са изключително важни за авиацията и за енергийните инсталации. Проф. Табаков е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната. Самият Армстронг е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.
Проф. Виден Табаков работи САЩ, където развива блестяща академична кариера. Той има много важна роля в програмата „Аполо“. Когато тя стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на „Аполо“ българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет.
Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 г.
Въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания.
През 2014 г. проф. Виден Табаков бе обявен за почетен професор на НАСА. Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест. Той е един от хората, които наистина ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.
Виден Табаков е роден през 1919 г. във видинското село Стакевци. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот, той напуска този свят на 95 годишна възраст през 2015 година.

V.-Tabakov-e1475220802145

EL-Pokana Tabakof.cdr

5,112 total views, no views today