Проект „Отряд зоодоброволци“

Често пред администрацията възниква въпроса, на който трябва да се намери най-правилно решение – как да се справим с проблема, който се създава от хората, които хранят безстопанствени котки в Пловдив!?

От една страна любителите на котките замърсяват с хранителни отпадъци обществените пространства, а от друга страна – съществува проблем, който се създава с хората, чиято нетърпимост към животните и хората които се грижат за тях по улиците, назрява до степен която надхвърля добрия тон и взаимоотношения и за съжаление прераства в жестокост към самите животни.

Потърсихме решение, което едновременно :
- да подкрепи добрите намерения на хората, които се грижат за животните по улиците, да ги стимулира да правят това по начин, който да не нарушава санитарно-хигиенните норми, да ги провокира да предприемат и следващите стъпки, необходими като грижи за бездомните животни – обезпаразитяване, ваксиниране, кастрация.
- да провокира у останалите, които недоволстват от безразборно изнесените хранителни отпадъци, да проявят толерантност, както към хората, така и към животните.

Така възникна идеята за идейния проект “Отряд Зоодоброволци”.
В реализирането му доброволно се включиха хората, които полагат грижи по хранене на бездомните котки в квартала, в който живеят.

Старт на проекта бе даден в края на 2009 г. и за участие в него са подадени 303 заявления от граждани на Пловдив. Към момента /01.01.2020 г./ активно работещи като зоодоброволци са 282 от тях:

zoodobrovolci

С включването на всеки доброволец в проекта, същият поема и съответни ангажименти към животните и опазването на средата, които се задължава да спазва.
Заявлението за включване в проекта можете да разгледате и изтеглите от ТУК.

Всеки одобрен за Зоодоброволец, получава Сертификат от Кмета на Община Пловдив.
В подкрепа на Проекта се получиха и редица дарения, които се оказаха в изключителна помощ за доброволците.

Разгледайте нашата галерия със снимки:

Ако желаете и Вие да дарите храна, медикаменти или помощни материали за доброволците, заявете това на горещия телефон на ОП „Зооветеринарен комплекс” : 032/96 61 84.

362 total views, no views today