Начало Категории Околна среда Последни еко новини

Последни еко новини

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ “НЕВИДИМИ ОТПАДЪЦИ” 21 –29 НОЕМВРИ 2020 Г.

Видеа:

https://www.youtube.com/watch?v=zM62QgO3RZQ&feature=emb_rel_pause

https://www.youtube.com/watch?v=Mh-gFOoTYrc&feature=emb_title


Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Целта на конкурса е да даде възможност на талантливи хора, вдъхновени от красотата на българската природа, да покажат способностите си и да изразят своята любов и респект към уникалните природни богатства, забележителности и биоразнообразие на Родината в различните сезони.

Всеки участник може да изпрати до 4 снимки, като е желателно, но не задължително, те да са от различни сезони. Конкурсът се открива на 4 октомври и фотографиите ще се приемат до 25 октомври 2019 г. включително. Снимките може да изпращате на адрес [email protected]. Всички, отговарящи на изискванията и допуснати до участие в конкурса снимки, ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на министерството.

На финала ще бъдат класирани по 3 фотографии във всяка категория – „Пролет“, „Лято“, „Есен“ и „Зима“, съответно с първо, второ и трето място. Творбите ще бъдат оценявани от жури с почетен председател министъра на околната среда и водите Нено Димов. Арт стойността им ще преценява професионалният фотограф Десислава Кулелиева. В журито ще има представители на пресцентъра на МОСВ, както и на дирекция „Национална служба за защита на природата“.

Резултатите ще бъдат обявени на фейсбук страницата до 31 октомври 2019 г. Фотографиите, които бъдат класирани като победители, ще станат част от годишния календар на МОСВ за 2020 г. и ще бъдат експонирани в сградата на министерството. Наградният фонд се състои от ваучери за първо, второ и трето място съответно на 5, 4 и 3 нощувки в посетителските центрове на МОСВ, които се намират в Аркутино, Камчия, Смолян, Батак, Предела, Огоста и Национален парк „Пирин“.

Регламент на фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“

Общи условия на фотоконкурса „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“

119bc7230ffadfda5857a21d18437fe68d431aa3


5 и 6 октомври – Европейски дни на птиците

Инициативата се организира от Bird Life International от 1995 г., за да информира за опасностите, на които са изложени птиците и нуждата от тяхното опазване. По време на Европейските дни на птиците 2019 г., които се отбелязват в първия weekend на октомври (тази година – 5 и 6 октомври), хората могат да се насладят на чудото на миграцията на птиците. В България Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия птичи свят и очарованието на миграцията.
По случай деня БДЗП организира събитие и в Пловдив. На 11 октомври в Регионален Природонаучен Музей – Пловдив, от 11:00 -14:00 часа са планирани игри за деца, посветени на миграцията и на царския орел, беседа пред експозицията с хищните птици; обиколка за наблюдение на птици на Данов хълм.
Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, с които са осеяни техните въздушни маршрути. Всеки може да се присъедини в отбелязването на Европейските дни на птиците и на специалната фейсбук страница на събитието, където може да открие допълнително информация, да сподели снимки и да научи първи резултатите от тазгодишното издание.
През 2019 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.
vinil1-20.03


Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.
В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.
В ПЛОВДИВ на 05 октомври, Зелени Балкани ще отбележи Нощта на прилепите от 17 ч в Цар Симеоновата градина. Към организацията се присъединяват и Академия КИТ с интересни творчества; Регионален Природонаучен Музей – Пловдив с презентация за прилепите; Спелео Клуб „Пълдин“ с показно за връзване на пещерни възли; Дирекция Екология и управление на отпадъците към община Пловдив със забавна викторина с награди. С всяка изминала година участниците стават все повече и повече, ето защо ще бъде разгърната фотографската изложба за прилепите, както и банери с информация в централната част на градината до Виенския павилион. Ще бъдат обозначени кътове за арт ателиета и за образователни филми. Привечер по традиция ще издебнем прилепите, за да ги подслушваме с ултразвуков детектор.
Ориентировъчна програма :
17:00 – Откриване на събитието с фотоизложба и информационни банери
17:30 – Специални гости ще разкажат за съжителството със защитени видове
18:00 – Прилепни игри
18:30 – Арт ателие
19:15 – „Прилепите на остров Борнео“ – Как изглеждат 2 милиона прилепа, излитащи от пещера? Какво значение имат многочислените прилепни колонии за тропическата джунгла в Национален парк Мулу? На тези въпроси ще ни отговори Светлозара Казанджиева от РПНМ – Пловдив с видео и снимки.
19:45 – Подслушване на прилепи със звуков детектор
20:00 – Край на събитието
Специални гости ще бъдат 2 дами, които през лятото имаха близка среща с прилепите и ще ви разкажат, как са успели да съжителстват заедно със защитени видове :)
За контакти: Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. – 0882508721
Конкурсът за 2019 г., провеждан в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“ започна. Допустими бенефициенти по него са общини, кметства, училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие /Обединени детски комплекси.
На свое заседание на 06. 11. 2018 г. Управителният съвет на ПУДООС прие да бъдат отпуснати средства в размер до 3500 хил. лв. за провеждане на Националния конкурс „Чиста околна среда” за 2019 г. за най-оригинален и екологично познавателен проект на тема „Обичам природата и аз участвам – 2019 г.”.
Обявата за конкурса с критериите за участие са публикувани на електронната страница на ПУДООС: http://pudoos.bg/
Приложение 1 – обява за общини
Приложение 2 – обява за детски градини, училища и центрове за подкрепа на личностното развитие/Обединени детски комплекси.
Средствата по Кампанията ще бъдат разпределени по следния начин:
1. За проекти на общини и кметства до 10 000 лв. с ДДС на обща стойност – 2300 хил. лв.
2. За проекти на училища, детски градини и ЦПРЛ/ОДК до 5000 лв. с ДДС на обща стойност – 1200 хил. лв.

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2019г.“

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2019г.“ за държавни и общински училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/Обединени детски комплекси.

Моменти от кампанията Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2018 в гр. Пловдив.

Засади Дърво

Как да засадим дърво?
Ако за първи път ти се случва да садиш дърво и се нуждаеш от указания как да започнеш, ти си на правилното място! В този раздел ще получиш подробни инструкции за всичко, на което трябва да обърнеш внимание. Въпреки, че бихме искали да виждаме дървета на всеки ъгъла на всяка улица, моля, запознай се с правилата за засаждане в твоя град, преди да започнеш да копаеш.
Къде трябва да засадя своето дърво?
Когато решиш да засадиш дърво, първо трябва да знаеш къде да го засадиш. Разбира се, че в твоята градина е позволено да засадиш дърво. Но не можеш да засадиш дърво навсякъде, където пожелаеш. Противозаконно е да засадиш дърво в частен имот без разрешението на собственика. Понякога, обаче, е възможно да засадиш дървета на общинска земя. За целта трябва да поискаш разрешение от местните власти и да ги попиташ къде е най-подходящо да засадиш своето дърво.
Какъв вид дърво трябва да засадя?
Трябва да бъдете внимателни какво точно дръвче избирате, защото не всяко може да се адаптира към различните природни условия. Може да получите повече информация за подходящите видове дръвчета за своя район като се свържете с общинските еколози http://www.plovdiv.bg/district-administration/.
Тук ви предлагаме да научите повече за видовете дръвчета характерни за Пловдив.
Колко добре се развива твоето дърво зависи от различни фактори, като например: вида на дървото, мястото, което си избрал за садене, грижата, вложена в засаждането на дървото и бъдещите грижи, които полагаш. Климатичните условия също са важни за растежа на дървото. Идеално време за засаждане на дърво е пролетта или есента.
Как се сади дърво?
Стъпките, описани по-долу, ще те ориентират в процеса на засаждане на дърво и ще ти дадат повече инструкции как да се грижиш за неговото здраве. Тези инструкции се отнасят за засаждането на дърво по принцип. Дръвчетата, закупени от разсадници, обикновено са придружени със специални инструкции за засаждане.

zasadi-darvo1

1. Изкопай широка и плитка дупка.
Важно е да изкопаеш широка и плитка дупка, тъй като корените трябва да пробият през пръстта, заобикаляща кореновата грудка, за да може да се развиват. Затова дупката трябва да бъде дълбока колкото е висока кореновата грудка и най-малко три пъти по-голяма от нейния диаметър.
2. Остави началото на ствола (там, където той започва да се разширява) отвън.
Началото на ствола на дървото, точно над мястото, където започва кореновата грудка, трябва да остане отвън. За целта може да се наложи да махнеш част от пръстта от долната част на ствола, след като си засадил дървото. Това е важно, защото точно там започва да се развива кореновата система. Винаги вдигай дървото като го държиш за кореновата грудка и никога за ствола.
3. Изправи дървото, преди да запълниш дупката.
След като сложиш дървото в дупката, внимавай то да стои изправено нагоре. Наистина е трудно да преместиш дървото, след като си започнал да пълниш дупката, затова първо се погрижи за това.
4. Запълване на дупката.
Трябва да запълниш дупката плътно, но без да натискаш. Постави почвата около основата на кореновата грудка. Не оставяй найлон, канап или плат около ствола и кореновата грудка, за да може кореновата система да расте по-лесно. Трябва също да внимаваш да не оставяш въздушни джобове, тъй като те могат да изсушат корените. Затова може също да добавяш по малко вода към почвата, докато запълваш дупката.
5. Бъдещи грижи
Внимавай корените винаги да бъдат влажни. Трябва редовно да поливаш дръвчето. Може също да се наложи да се отстраняват повредените клони от дръвчето.

банер-еаа

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА – 5 ЮНИ 2018г. В ПЛОВДИВ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПОЧИСТВАНЕ И ОБОЗНАЧАВАНЕ ГРАНИЦИТЕ НА ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ ДАНОВ ХЪЛМ, ИЗДИГАЩ СЕ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА

В денят на околната среда-5 юни, Дирекция Екология и управление на отпадъците при Община Пловдив реализира акция по почистване и моделно обозначаване на границите на природна забележителност Данов хълм с лентова маркировка, нанесена с боя, върху дървета, камъни или огради. Обозначаването на пределите на защитените територии е част от изискванията на ЗЗТ за тяхното управление и за категория природна забележителност, каквито са Данов хълм, Младежки хълм и хълма на Освободителите представлява две цветни ивици – бяла и червена с широчина по 3 см и абревиатура на категорията на защитената територия ПЗ (Природна забележителност). Дейността е съгласувана с отговорната институция – РИОСВ Пловдив.

Главен експерт Антония Данаилова от Дирекция Екология и Специалистът по орнитология Димитър Плачийски проведоха кратка лекция пред участниците за съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа.

Почистването на Данов хълм беше изпълнено съвместно със студенти от биологическия факултет на Пловдивския университет Паисий Хилендарски и техните ръководители, гл. ас. Славея Петрова и гл. ас. Богдан Николов и представители на СНЦ Екофорум за природата.

Специалистите от Българското дружество за защита на птиците – Димитър Плачийски и Владимир Добрев, с помощта на деветокласници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства извършиха маркирането на границите.

Освен прекият природозащитен ефект, акцията има и свое образователно значение, а именно:

-повишаване осведомеността на обществото за режима на защита, под който се намира природна забележителност Данов хълм и

- отправяне на послание към любителите и посетителите на зелените зони в Пловдив за съхранението им и опазване на чистота в тях.

Община Пловдив призовава посетителите на хълма за отговорно поведение по време на разходките и престоя си. Съчетавайки функциите на градски парк за широко обществено ползване, културно-историческа забележителност (паметник на парковото и градинското изкуство) и защитена територия – природна забележителност, опазваща биологичното разнообразие и уникалния характерен за хълма ландшафт, Данов хълм е станал знаков за град Пловдив като един от неговите основни символи. Обект на защита в него са и ценни растителни и животински видове сред които балкански ендемити, видове включени в Червената книга на България, редки за страната растения и др.

Градът ни е с уникални природни дадености, с потенциал за осигуряване на спорт, туризъм и релакс за жителите и гостите си.

Нека се радваме на природата без да я увреждаме и замърсяваме!

lekcia

markirovka

Видео конкурс с награден фонд за Часа на Земята

Кампания „РЕГИСТРИРАЙ КУЧЕ И СПЕЧЕЛИ НАГРАДА“

банер-еаа

Видеоконкурс „I LIVE GREEN“, организиран от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и нейната партньорска мрежа, отправя покана към всички европейци да покажат действия в полза на околната среда. Всяко видео трябва да е между 30 и 45 секунди, придружено от кратък текст, което насърчава грижата за по-чиста и здравословна околна среда. Kонкурсът се фокусира върху четири теми от всекидневието:

- Устойчиви храни – ограничаване на разхищението на храна и използването на пестициди в земеделието

- Чист въздух – какво правим за по-чист въздуха

- Чиста вода – как опазваме водата чиста

- Минимални отпадъци – примери за рециклиране и повторна употреба на вещите

Кампанията стартира на 1 декември 2017 г. и ще продължи до 31 март 2018 г. Победителите във всяка категория ще получат парична награда от 1000 евро. Наградата от онлайн гласуването е 500 евро.

Пълните правила на видеоконкурса (авторски права и възрастови ограничения) можете да намерите на страницата на Европейска агенция по околна среда


Със свое решение, взето на 8 юни 2017г., Общински съвет – Пловдив прие Актуализираната стратегическа карта за шум за агломерация Пловдив. С нея се определя степента на шумовото натоварване в околната среда чрез измерване, оценка и картотекиране на шумовите нива. Стратегическата карта за шум (СКШ) представлява план – карта на град Пловдив, върху която са нанесени шумовите нива от транспорта (автомобилен, железопътен и въздушен) и от промишлени дейности. Определени са и районите с констатирано превишаване на стойностите на показателите за шум, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората. Наличието на шумова карта позволява акустичното планиране чрез разработването на план за действие, въз основа на резултатите от картотекирането, с оглед предотвратяване и намаляване на шума в околната среда.
Резултатите от разработката сочат, че основен източник на шум за населението на агломерация Пловдив остава автомобилния трафик. 77% от населението на Пловдив е изложено на нива на шум от автомобилен трафик над граничните стойности за L24 (денонощно ниво на шума).
Много по-малко е влиянието на шума от железопътния трафик. Само 0,13% от населението е изложено на нива на шум над граничните стойности за L24.
Нивата на шум от въздухоплавателните средства, които достигат до жилищните територии на агломерация Пловдив са в диапазона 0-27 децибела, което е под граничните стойности. Липсата на влияние на този източник се обяснява с отдалечеността на летище Пловдив от жилищните територии на града.
Промишлените източници на шум продължават да не оказват неблагоприятно влияние върху акустичната среда на град Пловдив. Липсват жители, изложени на нива над граничните стойности от тези източници. Този факт се обяснява с тяхното локално действие и разположението им предимно в промишлените зони на града, както и намаляването им предвид прекратяване на дейността на част от тях.
От данните получени в резултат от общата стратегическа карта, отчитаща шумовите нива в резултата на влиянието на всички източници на шум на територията на агломерация Пловдив, става ясно че 45% от населението на Пловдив е изложено на нива на общ шум на граничните стойности за L24, a 85% – над граничните стойности за Lнощ (нощно ниво на шум).
След сравнение на първата СКШ за агломерация Пловдив от 2009г. с актуализираната през 2016г., се отчита намаление на броя жители изложени на нива на шум от автомобилен трафик в по-високите диапазони, като в диапазона 60-64 dB(A) това намаление е с 24 308бр. жители.
Пунктове с високо шумово натоварване от автомобилния трафик в града, които е добре да бъдат избягвани са: бул. Христо Ботев /района на Сточна гара/, бул. Найчо Цанов, /бул. Марица /срещу №130/, бул. Шести септември №260, бул. Цар Борис III Обединител, бул.Коматевко шосе, бул.Кукленско шосе и бул. Руски.
При всички пунктове за измервания на шума /52 бр. в рамките на града/, са отчетени и преминаващите МПС – разпределени на лекотоварни и тежкотоварни. За измервателен пункт бул.Христо Ботев №53-55 например за часовия диапазон 14:30-15:30 на 17 октомври 2016г. са преминали общо 1491бр. МПС. Подробно с тези констатации и други данни, може да се запознае всяко заинтересовано лице от интернет страницата на Община Пловдив /секция Околна среда /Шум/, където е достъпно пълното съдържание на шумовата карта и приложенията към нея.
Оповестяването на данните за шума за агломерациите е нормативно задължение на Кмета на съответната община.
Информирайки се за настоящата ситуация, ние можем да станем съпричастни към действията за подобряване условията ни на живот, като бъдем по-разумни в ежедневието си.
Примери за такива действия вижте тук.


Община Пловдив съвместно с „Булекопак АД” стартира система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в чували, която ще бъде на принципа „От врата на врата“. Жителите на кв. „Коматево” имат възможността да се включат в разделното събиране на отпадъци и да дадат своя принос за опазването на околната среда. На всички домакинства живеещи в квартала бяха раздадени жълти чували, в които да събират хартия, пластмаси, найлони, кенчета от напитки. В чувалите е забранено да се слагат други отпадъци.

банер-оиц

Раздаването на чувалите започна на 10 април, а заедно с тях на гражданите бяха предоставени и информационни брошури с указания за начините за разделно събиране и се правиха допълнителни разяснения.Събирането на пълните чували се извършва всяка първа и трета сряда на месеца след 08:00 ч. от ОП „Чистота”.
Резултатите за първата половина от стартиралия в началото на м. май пилотен проект „От врата на врата” са положителни. Количествата отпадъци от първите три събирания са обнадеждаващи за крайните резултати, които се очакват в края на проекта. При първото вдигане на специалните „жълти чували“ са отчетени 80 броя, при второто около 200 чувала, а при третото 340, общото количество на рециклируемия отпадък, събран от тях е около тон и половина. Събраните отпадъци се извозват за сортиране и се предават на крайни преработватели за рециклиране.Данните показват, че само за 5-6 седмици от началото на проекта, количеството на събраните отпадъци е нарастнало почти четири пъти.Добрите резултати до момента трябва да се отдадат на положителната нагласа на коматевци към проекта и тяхното пряко, активно участие, без което нямаше да е възможно успешното заработване на системата за разделно събиране. Съществена е заслугата и на общинските еколози, които от самото начало на проектната идея са на място, осъществяват активна кампания по индивидуалното/персоналното информиране и организиране на жителите на квартала. По собствено желание към проекта се включиха и хората, които населяват жилищните блокове в квартала.Освен че осигурява вторични суровини за производството на нови изделия, разделното събиране намалява количеството на отпадъците, които се депонират, което спестява финансови разходи и удължава експлоатационния срок на депата и като цяло намалява вредното въздействие на човешката дейност върху околната среда.Основният участник в процеса на разделно събиране сме ние хората, масовите потребители на опаковани стоки. Без участието на хората е невъзможно системите за разделно събиране да работят успешно. Ето защо, трябва да променим начина, по който сме изхвърляли боклука години наред. Когато убедим всички да участват и действаме заедно, разделното събиране ще бъде по-ефективно. От нас зависи да положим известно усилие.Дирекция „Екология и управление на отпадъците” благодари на жителите на квартал „Коматево” за активната гражданска позиция и отговорното съдействие при разделното събиране на битовите си и градински отпадъци.
Промяната е в нашите ръце и това е един от начините да се почувстваме истински значими!

Отпадъците са част от нашето ежедневие!


Във връзка със Световния ден на околната на 5 юни на територията на Община Пловдив бе организирана новаторската образователна концепция  „Еко Лабиринт”. Инициативата се проведе съвместно с „Екопак България” АД и РИОСВ Пловдив.

Стартът на кампанията бе даден от директора на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев, кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и кметовете на районите „Централен“ Георги Стаменов и „Западен“ Димитър Колев. „Децата сте бъдещето на страната и вие сте тези, които ще продължите да опазвате околната среда чиста“, заяви в приветствието си към участниците в кампанията директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев. От своя страна кметът на община Пловдив инж. Иван Тотев сподели, че в този празничен ден младото поколение ще има възможността да се запознае с уникално забавно съоръжение с познавателен характер „Еколабиринт“ и ще продължи мотивирано да се грижи за природата.

Ученици от „Алеко Константинов“, „Св. Патриарх Евтимий“, „Св. Паисий Хилендарски“, „Елин Пелин“ и занимални от Пловдив успяха да преминат през еколабиринта. Те отговориха правилно на 11 въпроса за опазването на природата и ползите от рециклирането. Всяко дете спечели плакат със застрашено от изчезване животно, включено в Червената книга на България.

В отделен кът експерти на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към община Пловдив запознаха децата с биологичното разнообразие в Цар-Симеоновата градина и в областта.

Тази година кампанията за Световния ден на околната среда се провежда под мотото „Свързване на хората с природата”.

банер-оиц
банер-оиц
банер-оиц
банер-оиц

банер-оиц

Първия ден на месец април, Община Пловдив е предвидила за начало на две кампании, посветени на Международния ден за защита на безстопанствените животни – 4-ти април.
Първата е „Регистрирай куче и спечели награда”. Тя ще се проведе за трета поредна година.Насочена е към собствениците на домашни кучета, които стриктно спазват законовите разпоредби и надлежно декларират притежаването на домашното си куче. Целта на кампанията е да стимулира активността на собствениците на кучета в това им задължение.

Предвидено е 12 изрядни притежатели на кучета, да получат пакет подаръци за своя любимец /разнообразни аксесоари и груминг услуги/, ако до 30-ти ноември 2017 г. регистрират своето домашно куче в районната администрация по местоживеене.
Подаръците си заслужават!
Разгледайте резултатите от кампаниите, проведени през 2015г. и 2016г.

банер-оиц

В същия период ще се проведе и „Кампания за подпомагане кастрацията на домашни кучета и котки, отглеждани в Пловдив“. В нея могат да се включат собственици на идентифицирани домашни кучета с извършена административна регистрация, както и собственици на домашни котки, притежаващи надлежно издадени ветеринарномедицински паспорти.Желаещите да се възползват от условията по кампанията ще получат „талон за отстъпка” от Община Пловдив, Дирекция „Екология и управление на отпадъците”, или в съответната районна администрация по местоживеене.

За женските кучета и котки отстъпката ще е 35 лева, а за мъжките – 25 лева. Собственикът ще доплати остатъка от стойността на манипулацията на място във ветеринарния кабинет. В рамките на кампанията ще бъдат кастрирани около 300 домашни кучета и котки.
КАНИМ в мероприятието да се включат и съдействат ВСИЧКИ ветеринарни клиники/кабинети/амбулатории, работещи на територията на Пловдив. Заявление за участие, може да изтеглите от тук.
Ето и списък с ветеринарните клиники, които до момента заявиха желание за участие в кампанията :
Д-р Пламен Хърков – ул.”Николай Гогол” – № 18; тел.: 0887/771 537
Д-р Георги Сяров – ул. „Захари Стоянов“ – № 62; : 032-24-52-07
Д-р Николай Боянов – ул.”Славееви гори” – № 18; тел.: 032/69 35 78; 0884 030 109
Д-р Надежда Костадинова–ул.”Арх. Камен Петков”-№ 58; тел.: 032/62 22 96
Д-р Васил Капачиков – ул.”Карловска” – № 34 А; тел. : 032/ 96 31 29
Д-р Стефан Стефанов – бул.”Н. Вапцаров” – № 3; тел.: 0888 389857
Д-р Николай Маринков – бул. „Марица“ 27; 032 576 397, 0879 284 720
Д-р Симеон Пачев – ж.к. Тракия, срещу бл.83; 032 207 209, 0879 285 209

Очакваме и други ветеринарни кабинети в Пловдив да се включат в кампанията.


КАМПАНИЯ „РЕГИСТРИРАЙ КУЧЕ И СПЕЧЕЛИ НАГРАДА“

Идеята на ЕСНО е да покаже, че темите свързани с управлението на отпадъците са важни за нас, за обществото и искаме да постигнем добри резултати в намаляването на отпадъците, повторната употреба на продуктите и рециклиране на материалите. ЕСНО се фокусира върху повишаване на осведомеността за предотвратяване на отпадъците, което е с най-голям приоритет съгласно йерархията при управление им. През 2016 г. тематичните дни бяха насочени към въпроса за намаляване на отпадъците от опаковките и използване на по-малко опаковки.

В периода 19 – 27 ноември се реализираха много инициативи и мероприятия, които бяха насочени предимно към подрастващото поколение.

1. Съвместно с РИОСВ Пловдив и със съдействието на „Екопак България” АД бяха проведени открити уроци пред второкласници от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и „Св. Седмочисленици“, като учениците бяха запознати с пътя на отпадъка от контейнера за разделно събиране до завода за рециклиране, чрез демонстрация на видео клипове със синоптика Емил Чолаков. След това бе проведена викторина с  въпроси по темата, на които децата никак не се затрудниха. Накрая всички задружно участваха в сглобяването на картонени контейнери за разделно събиране.

2. Съвместно с „Екоколект” АД – организацията по оползотворяване, която има изградена система за разделно събиране в Район „Източен” и Район „Северен” бяха създадени кътове за разделно събиране в училищата в двата района, като бяха разположени картонени контейнери  за разделно събиране, постери с инструкции и брошури. Организиран бе конкурс „МОЯТА ЕКО КОЛЕДНА КАРТИЧКА”, в който бяха изработени коледни картички от началните и основните училища. Най-добрите от тях ще бъдат включени в благотворителна изложба, която ще се проведе на 13.12.2016 г. от 17:00 ч. във фоайето на Дом на културата „Борис Христов”. Събраните средства ще бъдат дарени за обновяване на игралната зала в Детска клиника по Онкохематология към УМБАЛ „Св. Георги”.

3.Съвместно с „Булекопак” АД, организацията по оползотворяване, която има изградена система за разделно събиране в Район Западен и Район Южен бяха  проведени беседи в училищата и детските градини свързани с рециклирането на отпадъците, както и намаляване и повторно използване на отпадъците от опаковки. Проведен бе ученически конкурс за снимка „НОВ ЖИВОТ ЗА БОКЛУКА“, в който подрастващите бяха насърчени да намерят работещи, практически примери от живота, където отпадъците са били повторно използвани за нещо функционално.

В рамките на кампанията, на вниманието на пловдивчани, беше представено и новото мобилно приложение „Разделко“, което в игрови план показва как се ползват цветните контейнери за разделно събиране.

През комуникационните канали на „Булекопак” АД бяха разпространявани постери, снимки и статии с практически съвети как отпадъците могат да бъдат използвани повторно и/или трансформирани в съвсем нови продукти.


Община Пловдив организира събиране на опасни отпадъци от домакинствата

123

На 27-ти и 28-ми октомври 2016 г. ще се проведе есенната кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци от домакинствата, организирана от Община Пловдив.

Мобилен събирателен пункт ще бъде позициониран на четири места в рамките на двата дни, както следва:

- На 27.10.2016 г. (четвъртък) от 10:00 до 12:45 ч. на адрес: Район „Западен“, на бул. „Пещерско шосе“ (паркинга срещу магазин „Кауфланд“) и от 13:45 до 16:30 ч. на адрес: Район „Северен“, на кръстовището на ул. „Победа” и ул. „Димитър Стамболов”, в близост до автогара „Север” и магазин „Лидъл”;

- На 28.10.2016 г. (петък) от 10:00 до 12:45 ч. на адрес: Район „Тракия“, бул. „Санкт Петербург”, паркинга до „Екскалибур” и от 13:45 до 16:30 ч. на адрес: Район „Южен“, продължението на бул. „Македония” срещу магазин „Лидъл”.

Основните групи опасни отпадъци, които ще се приемат на пункта са:

  • Живак и живаксъдържащи уреди (с изключение на луминесцентни лампи);
  • Лакове и бояджийски материали;
  • Домакински препарати;
  • Мастила и замърсени опаковки – опаковки, съдържащи опасни вещества;
  • Маслени филтри, спирачни течности и антифриз;
  • Фармацевтични продукти – лекарства с изтекъл срок на годност.

Изхвърлянето на опасните битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата, поради което Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност и да се освободят от образуваните в домовете им опасни отпадъци.


Европейската седмица на мобилността 2016 в Община Пловдив премина с богата програма от активности, чиято цел бе популяризиране на информация за въздействието върху околната среда от различните начини на транспорт, които хората използват, с което се цели да се провокират гражданите към ходене пеша, колоездене, пътуване с обществен транспорт, споделено пътуване и др.

На Дирекция Екология и управление на отпадъците бе възложено от Кмета на Община Пловдив да изпълнява функциите на координационно звено по извършване на регистрация за участие на града в инициативата, подготовка на образователни материали по темата, съставяне на програма с активности и подпомагане работата на шестте административни района на територията на град Пловдив.

Реализираните активности по време на ЕСМ 2016 включват десетки образователни, туристически и развлекателни дейности, чрез които се демонстрира устойчивата градска мобилност, с която се допринася за намаляване на потреблението на енергия, атмосферното и шумовото замърсяване, броя на произшествията и задръстванията по пътищата, както и за увеличаване на свободните площи в градовете, които могат да бъдат ползвани за озеленяване или игра.

1. Значимостта на устойчивата мобилност за хората, живеещи в градските райони, бе предадена чрез специално изготвена от д-я ЕУО презентация, която се разпространи до всички училища на територията на града чрез общинските експерти по образованието към съответните районни администрации. В едно с презентацията в дискусии се представиха: Наръчник на велосипедиста и Книжка с аргуменити за ползите от колоезденето, като алтернативна форма на придвижване;

2. Община Пловдив в партньорство с РИОСВ – Пловдив, Пловдивски общински инспекторат и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда организира информационни турове, в които взеха участие 110 ученика между 2-ри и 6 клас от 6 училища в града. Участниците в туровете посетиха АИС „Каменица“, където специалисти ги запознаха с начините за измерване нивата на транспортния шум и качеството на атмосферния въздух. По време на обиколката с атрактивния кабрио екобус, осигурен за кампанията от „Хеброс бус“ ООД, децата се запознаха с възможностите за придвижване с велосипед в града, използвайки изградената 48-километрова мрежа от велоалеи.

3. Открити уроци на теми, свързани с мобилността, викторини, състезания и конкурси на тема „В града без кола”; Велощандове, демонстрации и кросове с велосипеди, ролери, скутери; Рисунка на асфалт на тема „Аз карам велосипед” и „В града без кола”; Музикални концерти, спортни празници и образователни игри; Дискусии в училища и детски градини на тема „Умно придвижване. Силна икономика”; Здравна лекция пред екипи на детските градини, изнесени от мед.служители на тема „Ходенето – ключ към по-дълъг и здравословен живот”. Куклени театри и постановки, постерни изложби и представяне на клипове .

4. В рамките на през ЕСМ, родители на деца от детските градини в града активно се включиха с палитра от дейности като: засаждане на  дръвчета на не привлекателни улици с лоша настилка и дупки под мотото „Без злополука“; съвместни велоекспедиции с децата и др.

Общо в мероприятията, посветени на кампанията активно участващи бяха над 5000 подрастващи, обучаващи се в общински и държавни детски градини и училища на територията на град Пловдив. Повече от 500 родители станаха преки участници или наблюдатели в активностите В подготовката и реализацията на дейностите бяха ангажирани над 100 ръководители, учители и служители в детските и учебни заведения.

За всички мероприятия на открито КАТ-Пловдив осигури безопасно и безпрепятствено протичане на събитията.

За да мотивира младото поколение да използва алтернативни начини на придвижване в града и новоизградените велоалеи, Кмета на Община Пловдив осигури за отличилите се участници в мероприятията награди /колела, тротинетки и ролери/.

За проведените събития, всички районни кметове наградиха отличилите се със статуетки, медали, грамоти и др. предметни награди.


1Места за почистване и сборни пунктове:

- „Данов хълм” – пред радио и телевизионен център;

- Парк „Лаута” – пред детски кът „Теди”;

- Парк „Лаута”, беседката до барбекюто;

- Гребна база – пред ресторант „Гребеца”;

- Гребна база, „Розариум”, на алеята зад Братската могила до кучешката площадка;

- Гребна база до Отрезвителя;

- „Младежки хълм” – до Детската железница;

- Хълм „Бунарджика – алеята над Търговската гимназия.

- Северният бряг на река Марица (тревните площи) – до магазин „Лекси” в близост до детски център „Тон Бонбон” ;

- Кв. „Гладно поле” – пред администрация на р-н Източен.

Кампанията ще стартира в 10:00 ч., а всички граждани, желаещи да се включат в нея могат да получат материали за почистване на изброените пунктове по време на  почистването, както и в районните администрации от 08:30 до 17:00 часа на същия ден.


13210915_10154805647043222_1478069275_oОбщина Пловдив поздравява учениците от Френската Гимназия в гр.Пловдив и техния ръководител г-жа Даниела Христова за успешното им участието в международния образователен проект за взаимно обучение, създаден по инициатива на актьора Джереми Айрънс, режисьор на филма, TRASHWORLD  www.trashedworld.com/ или „Свят затрупан с отпадъци”. Учениците получиха сертификати за работата си в проекта, разглеждащ темата за живота на отпадъците в ежедневието на човека, а резултатите от техните отлични проучвания са качени тук: https://app.box.com/s/j3db8gs39kxmhg4arlleibxo2s0tmzt2

От Екипа на Дирекция Екология и управление на отпадъците


18.04.2016г. Знаете ли, че озонът е сред основните 5 замърсители на атмосферния въздух? Чували ли сте, че шумът причинява високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания и така води до 10 000 случая на преждевременна смърт в Европа годишно?

Тези и други любопитни факти, представени с  красиви снимки и инфографики, ще образоват пловдивчани в следващия месец.

Изложбата „Избирам по-чист въздух“ ще е достъпна  от 18 април до 15 май 2016г. за всички граждани и гости на града. 20-те пана са изложени на т.нар. „Малка главна“ – обновената пешеходна зона на ул. Райко Даскалов,  до сградата на БНБ.

Изложбата  е в рамките на информационната кампания на Европейската комисия

„Do the right mix – Придвижвай се разумно!“, част от Европейска седмица на мобилността.

На този етап, приоритет на кампанията, която се прави за трета година у нас, е да информира хората за различните източници на замърсяване на въздуха в градовете, за ефекта от него върху човешкото здраве и околната среда, както и за мерките, с които институциите и отделните граждани могат да подпомогнат подобряването качеството на въздуха, особено в големите градове.

Информацията в изложбата е представена в забавен и лесно разбираем вид. Но данните са сериозни и са плод на сътрудничеството на няколко институции -  Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и Европейска агенция по околна среда (ЕЕА).

Организаторите от агенция Интеримидж благодарят на Община Пловдив за реализирането на изложбата. Тя отговаря на един от основните приоритети на Община Пловдив във връзка с подобряване състоянието на атмосферния въздух и акустичната обстановка в града – приоритетът за взаимодействие и информиране на населението по въпросите за околната среда.

Общината използва интегрирани и комплексни механизми, за да осигури изпълнението на този и останалите приоритети, които са:

- благоустрояване и създаване на здравословна градска среда;

- изграждане и модернизация на пътната инфраструктура, газификационни и информационно-комуникационни мрежи;

- устойчиво развитие на транспортната схема на Пловдив, завишаване на изискванията към екологичните стандарти на превозните средства от обществения транспорт, както и обновяване и модернизиране на системата за хигиенизиране на уличната мрежа.

ЗА “DO THE RIGHT MIX – ПРИДВИЖВАЙ СЕ РАЗУМНО“

Това е информационна кампания на Европейската комисия, която на национално ниво се координира от Министерството на околната среда и водите и цели да обърне внимание на предимствата при комбинирането на различни видове придвижване – градски транспорт, велосипед, автомобил и пеша.

Комуникационна агенция Интеримидж подготвя и осъществява дейностите в рамките на годишните програми на кампанията от старта й у нас през 2013-та година.

От юни 2015 г. инициативите „Европейска седмица на мобилността“ и „Do the Right Mix – Придвижвай се разумно!“ се обединяват в по-мащабна и интегрирана кампания за градска мобилност. Идеята е „Европейската седмица на мобилността“ да се разшири и допълни с нови, целогодишни дейности, като в същото време се разработи единна платформа за популяризирането на устойчивите начини на придвижване в градовете на Европа.

Международната кампания се подкрепя от генералните дирекции  „Мобилност и транспорт“ и „Околна среда“ на Европейската комисия. Секретариатът на кампанията се управлява от консорциум начело с EUROCITIES, две други градски мрежи (ICLEI и POLIS), специализирана комуникационна агенция (ICF Mostra) и международна екологична организация (Regional Environmental Centre/ „Регионален екологичен център“).

Повече за кампанията научете на www.dothemix.bg, www.mobilityweek.eu  и www.moew.government.bg

За допълнителна информация:

Ася Моллова
Агенция Интеримидж
02 865 05 86, 089 666 3597
[email protected]


1В периода от 04-08 април 2016 г. Община Пловдив организира кампания за разделно събиране на отпадъци от – излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори на посочения адрес: гр. Пловдив, Район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09:00 до 17:00 ч.

Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата, поради което Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предложената възможност да се освободят  от образуваните в домовете им отпадъци.

А, ако след предаването на старите гуми за последващо третиране, възникне необходимостта от закупуване на нови гуми, бихме искали да насочим вниманието на собствениците на автомобили към въведеното през ноември 2012 г. изискване: всички нови автомобилни гуми в Европа  да се класифицират и етикетират със стандартизирана информация за горивната ефективност, сцеплението с влажен път и произвеждания шум. Избирането на гуми, носещи етикета, показан по-долу допринася за намаляване на отражението върху околната среда от автомобилите.

2 3

Нека опазим природата чиста за нас и за бъдещите поколения!


Group of cats and dogs in front of white background

И през настоящата 2016 г., Община Пловдив обявява месец април за МЕСЕЦ В ПОМОЩ НА ЖИВОТНИТЕ И ХОРАТА, КОИТО ГИ ОБИЧАТ.

За да се реализира тази кампания, подкрепа предложиха инициативни млади хора от Сдружение „Кет Ловърс – Пловдив“, няколко големи ветеринарни клиники в Пловдив, Нестле България АД, Център за здраве и красота за домашните любимци, Център за обучение на кучета, ученици от пловдивски училища,  едно красиво и много умно куче, много любители на домашните животни и още повече – защитници на бездомните животни. Защото повода за тази кампания е Международния ден за защита на бездомните животни – 4-ти април.

Разберете какво предстои, изберете как да  подкрепите идеята и да се включите в някоя от предстоящите инициативи :

  • Педагог и член на Сдружение „Кет Ловърс – Пловдив“, ветеринарни лекари от общинския приют за бездомни животни и еколози от община Пловдив и район Южен ще беседват с четвъртокласници от СОУ „Св.Константин Кирил Философ“ на теми за котките, за кучетата и  за съвместното им съжителство с хората. Занимателните часове ще се проведат на 28-ми март, на 11-ти и 18-ти април.
  • На 29-ти март, от 11:00 часа, в район Тракия ще бъде открита обновената  с помощта на „Нестле България“ АД площадка за свободно разхождане на домашни кучета, разположена в началото на лесопарк Лаута.

Треньор от Училище за кучета „Дея“ ще демонстрира „Начално обучение на малки кучета, лишени от човешки грижи“.

  • За 1-ви април е предвиден старта на познатата вече инициатива „Регистрирай куче и спечели награда”, в рамките на която 10 собственика на новорегистрирани домашни кучета ще получат поощрителни награди за своя любимец. Тази кампания ще продължи до края на м.ноември.
  • Най-мащабното мероприятие ще се проведе на 3-ти април – здравословно бягане под надслов „Тичам като коте“. Благотворителният „котешки“ крос ще започне в 10:00 часа от Пеещите фонтани, маршрутът е през цялата Главна улица, а финала – пред сградата на БНБ на ул.Райко Даскалов. Всеки един участник ще получи пакет с награди – ваучери за отстъпки и безплатни ветеринарни манипулации за вашия домашен любимец, транспортни кошници за котки, адресници за кучета и много други. Повече за мероприятието, организаторите,  идеята, как да се включите в бягането или като спонсор на събитието, прочетете на сайта :

www.catlovers-plovdiv.com/ticham

  • Интересен момент от инициативите през месеца посветен на животните, ще е срещата на 13-ти април на ученици от ОУ „Яне Сандански“ с МАДАМ ФЛЬОР ДЕ МОН ШМИТФИЛД БЕАР. Това не е френска аристократка, а много красиво куче-шампион  порода „бобтейл“, което обича децата и романите на Дюма. Целта на  срещата е децата да научат повече за породата бобтейл, да узнаят как кучето се подготвя за състезанията на които се явява, да разберат повече за заниманията по хендлинг у нас, както и да почувстват благотворното влияние от контакта с животното.

Мадам Фльор планува да гостува и на възрастните обитатели от Дома за възрастни хора с физически увреждания в Пловдив.

  • На 14-ти април шестокласници от  СОУ „Св.Патриарх Евтимий“ ще се срещнат с ветеринарен лекар и виден кинолог, за да беседват на тема  „Отговорност и задължения към домашния любимец“. Децата от „Клуб по екология“ в училището подготвят и свой проект по темата, който ще презентират пред специалистите и своите съученици.
  • Всяко куче осиновено от общинския приют през месец април,  ще получи талон за 50 % отстъпка от цените на всички услуги в център за здраве и красота за домашни любимци „Pet Home“.
  • Преференции в цените за редица изследвания и ветеринарни манипулации за домашния ви любимец, ще получите през месец април и в клиниките „Новет“, „Д-р Пламен Хърков“ и „Свети Георги“.
  • На 22-ри април ще бъде официално открита новоизградената площадка за разхождане и социализиране на кучета, настанени в общинския приют. Доброволци, работещи с животните в приюта ще дефилират със социализирани безстопанствени кучета, подходящи за одомашняване. Всяко одомашнено в този ден куче, ще получи специален подарък!

Ето и самата програма за месеца : ТУК


 

ПРОЕКТ „SPA“ ИЛИ КАМПАНИЯ „РЕГИСТРИРАЙ КУЧЕ И СПЕЧЕЛИ НАГРАДА“

DSCF3412 kuche-va-v-vana


20150826_110501
На 1-ви юни Община Пловдив стартира мащабна кампания в подкрепа собствениците на домашните кучета и котки при идентифицирането и кастрирането  на домашните им любимци.

Инициативата ще продължи и през 2016 г., като в този период  собствениците на домашни кучета и котки могат да получат талон за участие в кампанията, който им дава право на отстъпка от цената на манипулацията „кастрация” в една от  ветеринарните клиники-участници.

Отстъпката за кастрация на женско куче или коте е в размер на 40 лв., а за мъжко куче или котарак – 30 лв.

Талоните за отстъпка в цената на услугата „кастрация на домашно куче или котка” може да се получат от всяка една районна администрация /отдел Екология/ или от Община Пловдив /дирекция Екология и управление на отпадъците/.

Самите манипулации с отстъпка, може да получите в някое от следните ветеринарни заведения след предварително записване :

-   Амбулатория „Д-р Пламен Хърков” – ул.”Николай Гогол” – № 18; тел.: 0887/771 537; /кастрация и идентификация/

-  „Д-р Коко – Николай Боянов”– ул.”Славееви гори” – № 18; тел.: 032/69 35 78; 0884 030 109; /кастрация и идентификация/

-  Клиника „Новет-Каменица” – Д-р Надежда Костадинова–ул.”Арх. Камен Петков”-№ 58; тел.: 032/62 22 96; 0884/104 354; /кастрация и идентификация/

-  Клиника „Новет-Кършияка” – Д-р Румен Славов – ул.”Карловска” – № 34 А; тел. : 032/ 96 31 29; 0888/ 83 83 42; /кастрация и идентификация/

-  Клиника „Старвет” – Д-р Стефан Стефанов – бул.”Н. Вапцаров” – № 3;  тел.:  0888/389857; /кастрация и идентификация/

-  Лечебница „Иванив 2010” – Д-р Иван Иванов – ул. ”Леонардо да Винчи” – № 66; тел.: 0887/899 276; /само идентификация – поставяне на микрочип/.

В случай, че домашният любимец все още не е идентифициран, можете да получите и тази манипулация на преференциална цена в рамките на проекта – 12 лв. за поставяне на инжектируем транспондер/микрочип.

Призоваваме пловдивчани да се възползват от жеста на общинската администрация и професионализма на едни от най-добрите ветеринарни лекари в Пловдив. Бъдете отговорни и добри стопани!


За поредна година Община Пловдив чрез Дирекция „Екология и управление на отпадъците” и партньори Българско дружество за защита на птиците – клон Пловдив и Регионален природонаучен музей – Пловдив, организира отбелязването на „Дни на зелената система” и Международен ден на биологичното разнообразие. Двата празника бяха отбелязани тържествено на 21-ви и 22-ри май 2015 г., на Младежки хълм и на хълм Бунарджика.

Презентацията от празненствата можете да разгледате тук.

eko


Празник в Лаута по случай 1-ви април – международния ден на птиците и 4-ти април – международния ден на безстопанствените животни.

Picture1
Презентация на събитието 01-04 април 2015 г.


„МЕСЕЦ АПРИЛ 2015 Г. – МЕСЕЦ В ПОМОЩ НА ЖИВОТНИТЕ И ХОРАТА, КОИТО ГИ ОБИЧАТ”

Община Пловдив, подкрепена от няколко ветеринарни клиники в града обявиха април за месец в помощ на животните и хората, които ги обичат.

Припомняме Ви, че до края на този месец може да зарадвате своя домашен любимец с напълно безплатни за Вас процедури, ветеринарни манипулации, консултации, специализирани изложби и пр.

Програмата за месеца obstina_banner2015

В рамките на месеца, посветен на животните, всяко безстопанствено куче, одомашнено от общинския приют ще може да се възползва от преференции в цените на всички услуги в център за здраве и красота за домашни любимци.


ДОБЪР ПРИМЕР ЗА ПЛОВДИВЧАНИ

Пловдивското еко сдружение „ЗЕЛЕН ГРАД” даде добър пример с жеста си, като на 24 май, 2014 почисти площта около  дигата на река Марица, обхващаща южната част от моста на ВХВП до моста на „Водната палата”.  За успешното провеждане на акцията екипа на организацията беше подпомогнат от  Дирекция „Екология и управление на отпадъците” при Община Пловдив, а крайният резултат са 36 броя чували отпадъци, извозени за третиране.  Спрямо миналата година количеството на отпадъците е два пъти по-малко, което е знак за по-отговорното отношение на пловдивчани към опазването на градската среда. Приятен момент от мероприятието , бе срещата на участниците с гнезда на множеството водолюбиви птици, обитаващи река Марица. Птичето разнообразие в града ни е повод за гордост у нас и за да продължи то да е толкова богато и уникално, е важно да знаем, че не бива да безпокоим птиците. През размножителният период (обхващащ пролетните месеци) има вероятност да намерим гнезда и яйца, които не бива да преместваме и увреждаме.

Община Пловдив приветства гражданските инициативи, целящи опазване на околната среда и подобряване условията на живот в града ни и изразява готовност за съдействие при провеждането им.

 

23,983 total views, no views today