Цар Симеонова градина


Автор на снимките: Минко Михайлов

Градината Цар Симеон е създадена след Освобождението. Замислена е и е осъществена по проект на швейцареца Люсиен Шевалас, известен като придворен градинар на турския султан Абдул Азис от края на XIX век.

През 1892 г. Пловдив е организатор на Първото българско земеделско-промишлено изложение с международно участие, чийто наследник днес е пловдивският панаир. За откриването на изложението Люсиен Шевалас създава нова градска градина, която след края на изложението е наречена с името „Цар Симеон”. Тя е обявена за паметник на парковото изкуство (ДВ, бр.41 от 19.05.1992 г.) и със заповед на НИПК № 37/12.11.1993 г. в режим на опазване на исторически зелени площи в ЦГЧ.

В градината са запазени от времето на нейното създаване водоскоци, голямо езеро и класическия фонтан на богинята на плодородието Деметра, изваян от италианския скулптор Арнолдо Дзоке. Фонтанът е и единствената реликва, напомняща за Първото българско изложение. Други известни фонтани са „Рибарчето” и „Мечката”. Навътре в парка се намира езерото с Пеещите фонтани, които през лятото привличат хиляди пловдивчани и гости на Пловдив. Има много паметници на български духовни водачи, съвременни скулптурни композиции и пластики.

23,264 total views, no views today