Начало Категории Околна среда Шум Шумът в околната среда и неговите въздействия

Шумът в околната среда и неговите въздействия

Терминът шум се използва за нежеланите звуци, съпътстващи различни природни явления или човешки дейности, като: транспорт, индустриална дейност, работа вкъщи и др.

Урбанизацията, растящото търсене на автомобилен транспорт и неефективното градоустройствено планиране, както и нарушените пътни настилки са основните фактори за излагането на въздействията на шума в околната среда.

Налице е все повече информация за въздействията на шума върху здравето и благоденствието на човека. Според изследвания на Световната здравна организация (СЗО) шумът е вторият най-рисков фактор за здравето на хората. В публикация на СЗО и Съвместния изследователски център на Комисията показва, че шумът, свързан с движението по пътищата, може би всяка година е отговорен за загубата на повече от 1 милиона години живот в добро здраве в държавите-членки на ЕС и в други западноевропейски страни.

Освен това в Указанията на СЗО за защита от шума в ЕС последиците от шума в околната среда, включително дискомфорта, се признават за сериозен здравен проблем и се предлага ниска ориентировъчна стойност за нощните нива от 40 децибела (dB, Lнощ). Източник: СЗО-JRC, 2011 г.; Доклад относно „Заболеваемостта, дължаща се на шума в околната среда”.

Шумът оказва влияние и върху дивата природа. Обхватът на дългосрочните последици от това, например промяната на миграционните пътища и изместването на животни извън техните предпочитани места за размножаване, хранене и отглеждане на малките, трябва да бъде изучено по-подробно.

Искате ли да опитаме да променим нещата?
  1. Колите се превръщат в навик; опитайте друг начин да стигнете до работата си. Може би ще откриете, че липсата на задръствания в пиков час или на борба за място за паркиране е по-приятен начин да започнете деня си.
  2. Когато е възможно, споделяйте колата си. Родителите знаят ползата от споделения автомобил, когато трябва да закарат децата на училище. А защо не качите един или двама колеги в колата си на път за работа?
  3. Направете си услуга — карайте велосипед. Това не само няма да вреди на околната среда, но ще ви поддържа във форма. Има множество обществени стоянки за велосипеди.
  4. Шофирайте разумно — карането със съобразена скорост и предвидливостта са по-безопасни, пестят гориво и предотвратяват повишаване на шумовото натоварване в града.
  5. Слушайте тиха музика – силната музика увеличава шансовете за пътно произшествие и влошава шумовата обстановка наоколо.


18,468 total views, no views today