Начало Актуално XI ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ФОНДАЦИЯ ЕНЧО КЕРЯЗОВ

XI ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ФОНДАЦИЯ ЕНЧО КЕРЯЗОВ

С подкрепата на Министерство на образованието и науката

Национално сдружение на общините в Република България

1 (2) 2 (1) 3

13.05.2022

Комисията за излъчване на номинациите в категория ”Изкуство” определи 7-те най-силни кандидатури за призовата тройка. Те продължават към финала и на 24 май ще бъдат обявени имената на победителите в Годишни награди на Фондация Енчо Керязов 2022 г. Те ще получат наградите си на официална церемония на 1 юни в Античен театър Пловдив, в началото на големия спектакъл “Нощ на звездите”, който се организира под патронажа на кмета на Община Пловдив, г-н Здравко Димитров и с основното медийно партньорство на bTV.

Тази година, благодарение на съдействието МОН и НСОРБ за популяризиране на програмата “Годишни награди”, са получени изключително стойностни кандидатури на талантливи ученици, сред които има много деца до 12 годишна възраст.

 В категория “Изкуство” е запазено традиционно силното присъствие на ученици от НУМТИ “Добрин Петков” гр. Пловдив.

Ето и имената на 7-те най-силни кандидати за призовата тройка в годишните награди:

1. Валерия Делчева на 14 години, ученичка в СУ “Отец Паисий” гр. Мадан. Солистка в „Група за автентичен фолклор“ и „Детска фолклорна група“ с ръководител г-жа Бистра Панджилова. През 2012 г. Валерия печели много награди от национални фолклорни фестивали и събори, сред които първо място и златна лира от Национален конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“ гр. Пловдив и първа награда и златен медал от Национален фолклорен конкурс „Широка Лъка пее, свири и танцува“ с.Широка Лъка.

2. Виктор Василев на 15 години, ученик в ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев”- Габрово и в Музикален клуб „Весела” в класа по пиано на клавирния педагог г-жа Весела Пенева. През 2021 г., Виктор печели наградите на национални и международни конкурси, сред които са 10-ти Международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти „Вивапиано” София – Първа награда и Специална награда „Сергей Прокофиев”; 6-ти клавирен конкурс „Нови пианисти” – Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на пиеса от руски композитор.

3. Крум Русинов на 7 години, ученик в НУ “Станислав  Доспевски” гр. Самоков. През 2021 г.,  той печели призове на големи фолклорни фестивали и конкурси, за изпълнение на народни песни: лауреат на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Професор Асен Диамандиев“ гр. Пловдив;  сребърен медал от 9-ти Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк- Жива вода 2021г.“ и награда “Откритие на младия талант” от Балканския шампионат;  златен медал и грамота за отлично представяне, съхранение и и разпространяване на българската култура в онлайн конкурс „Светлини и таланти“ гр. София.

4. Михаил Илиев на 12 години, ученик в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Силистра. Учи класическа китара в музикален клуб “Акустик” с ръководител г-жа Виктория Цветкова. През 2021 г. печели награди в национални и международни конкурси, сред които Голямата награда в категория до 11 г.  на Седми международен фестивал на китарата гр. Плевен; първа награда с номинация за Гран при на конкурса в първа “Б” възрастова група на ХХІV Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ гр. Добрич – конкурсът е включен в Програма за закрила на деца с изявени дарби на Министерство на културата.

5. Рая Атанасова 12 години, ученичка в IV ОУ „Иван Вазов“ гр. Монтана. Развива своя певчески талант в ОДК „Ние, врабчетата“, а от 2019 г. се изявява и самостоятелно. През 2021 г. печели 1 голяма награда, 20 първи места, 7 втори и 5 трети места в национални и международни конкурси. Заедно с пеенето, Рая се занимава с актьорско майсторство и модерни танци.

6. Хрисиана Савова на 10 години, ученичка НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив в класа по пиано на клавирния педагог г-жа Светлана Косева. През 2021 г. сред успехите ѝ са: първа награда на IX Международен музикален конкурс на хоровата, вокална и инструментална музика “JS Fest competition” Финландия; първа награда на XIV Международен фестивал на изкуствата „Орфей в Италия“, организиран в Лидо ди Йезоло Венеция; първа награда и специална наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци на V Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители „Проф. Асен Диамандиев“ в Боровец; абсолютна първа награда с най-висок резултат в areaта на международния конкурс „Piccolo Piano Talents“ Сърбия.

7. Юлиан Станчев на 17 години, от  НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив, ученик на г-н Едуард Сарафян – преподавател по кларинет. През 2020 г. , като талантлив млад изпълнител на класическа китара, Юлиан беше отличен с номинация в Годишните награди на Фондация Енчо Керязов и спечели наградата на Община Пловдив за млад талант. Тогава той започна изучаването на втори музикален инструмент – кларинет, и вече успешно съчетава двата инструмента в концертните си изяви и участието си в конкурси и фестивали. През 2021 г. Юлиан спечели призови места в Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в гр. Перник; Международен фестивал за китара „Тремоло“ гр. Скопие; Международен конкурс за млади виртуози „Охрид, обичам те!“ гр. Охрид; Международен конкурс по китара „Трансилвания“ гр. Клуж-Напока, Румъния; ХІІ Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, area „Дървени духови инструменти“.

5 7

4

2,885 total views, 2 views today