Home Събития Градска художествена галерия – Пловдив показва във Виена картини на Цанко Лавренов и Васил Стоев

Градска художествена галерия – Пловдив показва във Виена картини на Цанко Лавренов и Васил Стоев

2017-10-24 Васил Стоев плакат 70-50 кориги

По покана на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена Градска художествена галерия – Пловдив гостува в австрийската столица с две изложби живопис на известни пловдивски автори. И двете експозиции се откриват на 24 октомври. Пред виенска публика ще бъдат представени 44 произведения на един от най-популярните български художници Цанко Лавренов (1896 – 1978) от фонда на Галерията, както и избрани творби на известния пловдивски живописец Васил Стоев. Изложбите се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив и са част от културната програма, посветена на Българското председателство на ЕС през 2018г., както и представянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г.

Цанко Лавренов
Цанко Лавренов е роден в Пловдив на 24 ноември 1896 г. като пето дете в семейството на Иван и Силвина Лавренови, с кръщелно име Александър – Стефан. Учи във Френския католически колеж „Свети Августин“ в родния си град и още твърде млад решава да се посвети на изкуството. През 1921 и 1922 г. посещава частното художествено училище „Света Анна“ във Виена и Вечерен акт в Академията за приложни изкуства. Поради редица житейски обстоятелства е принуден да прекъсне обучението си. В австрийската столица се среща с модерното европейско изкуство, впечатлява се от сецесиона и експресионизма. Въпреки че не получава академично образование, той неотклонно следва пътя си на художник.
Първата му сериозна изява е през 1923 година, когато участва в изложба на Дружеството на южнобългарските художници в Пловдив с 8 свои картини. Той е сред настоятелите на списание „Пламък”, издавано от поета Гео Милев, сред основателите е на Пловдивския дом на изкуствата и печата с председател Николай Райнов. През 1925 г. предприема пътуване в Италия, участва и в аудиенция при папа Пий IX. По-късно пътешества из Гърция – Света гора, Атон, Солун, Атина. Натрупаните впечатления оставят ярка следа в творчеството му. През 1937 е отличен с бронзов медал от Изложението в Париж. Следват участия в изложби, както и самостоятелни изяви в Германия, Австрия, Унгария, Белгия, Чехия, Русия, Полша. Като член на основаното веднага след Първата световна война дружество „Родно изкуство“ Цанко Лавренов създава творчество с изявен национален облик, откривайки свой собствен уникален почерк. То се характеризира с приемственост в традицията на българската възрожденска живопис, с подчертан интерес към пейзажа и старинната българска архитектура. В изследването си, посветено на художника, изкуствоведът проф.Димитър Аврамов подчертава: „Историческото ни минало, героичните епохи на България, националното Възраждане и неговите духовни центрове ще разпалват вдъхновението му и ще стимулират въображението му.“ А според изкуствоведа Красимир Линков, Лавренов е сред българските художници, „за които живописното отпада като художествен проблем и става средство за изразяване, за идеализиране на родната същност, за възвръщане на изгубената непосредственост, за реакция срещу унифицираната индустриална действителност.“
Картините на Цанко Лавренов ще останат в австрийската столица до 22 януари 2018г.

Васил Стоев
Васил Стоев е роден на 07.08.1950 г. в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Национална художествена академия – София, при проф. Александър Поплилов през 1979г. Член е на Съюза на българските художници от 1987 г., член е на група “Филипополис”. От първата му изложба през 1981г. досега неговите самостоятелни авторски изяви са повече от 50. Стилът му е определян като абстрактен експресионизъм. Художникът отдава предпочитание на фигуралната композиция и абстрактния пейзаж. Васил Стоев е представял свои творби в повечето европейски държави, както и в Япония. Гостува с изложба във Виена за втори път през последните 3 години.
Негови картини са притежание на Националната галерия в София, на градските художествени галерии в София, Пловдив и Бургас. Творби на Васил Стоев обогатяват колекциите на Nationаl Mueseum of Fine Art – La Valeta в Малта, Euro‘Art в Женева, Istanbul Art Fair в Турция, на галерии във Франция, Холандия, Германия, Италия, Гърция, Белгия, Португалия, Швейцария, на Световната банка в САЩ и Япония. В Museum “MIMARA” в Загреб негови творби са експонирани в постоянната експозиция. Две картини на българския живописец са продадени от къща Сотби’с в Лондон на аукцион през 1989г. Носител е на Награда „Пловдив“ за 1999г., както и на други престижни отличия в България и Малта.
Изложбата му в БКИ „Дом Витгенщайн“-Виена ще може да се види до 30.11.2017г.

poster 70-50

8,370 total views, no views today