Home Събития Делегация от Европейската асоциация на музикалните училища посети Пловдив

Делегация от Европейската асоциация на музикалните училища посети Пловдив

2

Гостите са участници в 44-та Генерална асамблея в София и останаха очаровани от Европейската столица на културата

Делегация от над 40 човека от общо 21 европейски страни посети днес Пловдив. Гостите са участници в 44-та Генерална асамблея на Европейската музикална асоциация и Асоциацията на музикалните училища (ЕМУ), която се провежда в София от 30 май до 4 юни.
Те бяха посрещнати в Заседателната зала на Община Пловдив от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков, изпълнителния директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и Гина Кафеджиян – заместник-директор „Програма“ на Фондацията.
Делегацията бе водена от президента на Европейската музикална асоциация г-н Филипе Деларун и включваше членовете на борда на ЕМУ и управителният съвет на Секцията на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика в България към ЕМУ.
Символични домакини и придружаващи по време на визитата в града, избран за Европейска столица на културата, бяха г-жа Славка Щерева – директор на СУ „Любен Каравелов“ Пловдив , г-жа Таня Николова – директор на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Пловдив и Нели Спасова – старши експерт по изкуствата в Регионално управление на образованието – Пловдив.
Заместник-кметът Александър Държиков разказа на гостите за Пловдив, за неговата хилядолетна история, културно-исторически забележителности, възможностите за отдих, културен туризъм и спорт, за най-големия на Балканите гребен канал и за богатите културни традиции. Разказа и за етапа на подготовка на културните инфраструктурни проекти, за най-дългата пешеходна зона и многобройните събития от културния календар на града, част от които гостите видяха лично и по маршрута си в деня на посещението си, който съвпада с Деня на детето. (По същото време тържества за празника се провеждаха пред сградата на общината, на Римския стадион, в Стария град, на Бунарджика, на Младежкия хълм, на Гребната база, в парк Лаута, пред МОЛ Марково тепе и др.)
Той подчерта, че титлата Европейска столица на културата е голяма чест, но тя не приключва с края на календарната година, защото със сигурност ще продължи години напред да носи позитиви на града във всички сфери.
Кирил Велчев и Гина Кафеджиян представиха акценти от програмата на Пловдив 2019, начина на създаване на програмата и отговаряха на многобройните въпроси на гостите. Те специално подчертаха отличното сътрудничество с училищата по изкуствата в Пловдив , с двете училища с профилирани паралелки по музика, фолклор и изкуства – СУ „Любен Каравелов“ и СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Пловдив, както и сътрудничеството с мрежата на читалищата, една уникална за Европа структура.
Президентът на ЕМУ Филипе Деларун не скри възхищението си от страстта, която пловдивчани влагат в титлата ЕСК. „Пловдив не е само Европейска столица на културата, той е хилядолетен град. Свикнали сте от векове да живеете с наследството от различните общности, както в исторически план – траки, римляни, византийци и т.н , така и в съвремието. ЕСК не е единично събитие, а фактор за бъдещо развитие и съм щастлив, че идваме точно в този момент. Мотото на града Ви е ЗАЕДНО. Това е прекрасно! Възпитаниците на нашите музикални училища се учат не само да овладяват музикалните инструменти, а да живеят заедно, да бъдат заедно и да сме достойни европейски граждани“ каза още Филипе Деларун.
В края на срещата, след протоколната размяна на подаръци, домакините и гостите си направиха многобройни снимки за спомен вътре и пред сградата на Общината, от която те останаха изключително впечатлени.
По програма до края на деня, визитата включва посещение на АМТИИ, където гостите ще присъстват на концерт на учениците от СУ „Любен Каравелов“ и СУ „Св.СВ. Кирил и Методий“, разходка в Стария град, посещение на Античния театър, Римския стадион, кв. Капана и разходка по Главната улица на Пловдив.

3

6

11

1

5,967 total views, no views today