Home Събития ДО 20 МАЙ СЕ ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“

ДО 20 МАЙ СЕ ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“

TKP_6787

Престижната награда се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване

До 20 май 2019 г. се приемат предложения за Националната награда „Христо Г. Данов“, която се връчва за принос в българската книжовна култура през предходната година.
Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Oтличията по традиция се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата- музей на Хр. Г. Данов.
Националната награда “Христо Г. Данов” се присъжда по случай 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура.
Журито, което ще оценява постъпилите предложения се състои от представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгата и литературата.
Престижната награда се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Носителят на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от Министъра на културата.

Официалното връчване на наградата през настоящата година е на 14 юни в рамките на инициативата „Пловдив чете”.

Статут и формуляр за участие, можете да изтеглите от сайта на Министерство на културата http://www.mc.government.bg или от сайта на Община Пловдив www.plovdiv.bg
Допълнителна информация можете да получите в Отдел “Международно сътрудничество и регионални дейности” на Министерството на културата на адрес: София 1056, бул. “Ал. Стамболийски” № 17, тел. 02/ 9400-844.

5,455 total views, no views today