Home Събития Дружеството на пловдивските художници откри традиционната си пролетна изложба „Цветове“

Дружеството на пловдивските художници откри традиционната си пролетна изложба „Цветове“

P1290818

Дружеството на пловдивските художници откри „най-цветната си изложба“ снощи в зала „Пловдив“, която се намира във фоайето на Общинския съвет. Традиционната пролетна изложба „Цветове“ се провежда винаги в навечерието на Цветница и Великден и в нея рамо до рамо представят творбите си както млади автори, така и утвърдените имена от пловдивската артистична гилдия, чиито успехи са причината Пловдив да бъде определян като „Градът на художниците“.

Изложбата бе открита от Снежана Фурнаджиева – председател на Дружество на пловдивските художници, инж. Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив и Савина Петкова – Председател на Общински съвет – Пловдив.

Преди самото откриване, музикален поздрав към многобройните гости и авторите поднесе девически хор „Евмолпея“ , с диригент д-р Рада Славинска и помощник-диригент Алия Хансе.

Изложбата „Цветове“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част Културния календар на града за 2019 година.

„Пролетната изложба на Дружеството, в която тази година участват със свои творби и двама дебютанти, наред с утвърдените имена в най-старото сдружение на художници със 106 годишна история, е един повик на божествената ни същност за чистота, светлина, за красота и за любов. Топлината на слънчевото пролетно пробуждане ни изпълва с изначалната радост от живота, избуял над дребнотемието, пошлостта и предизвикателствата, които често ни поднася реалността. С творбите си, авторите ни потапят в магията на изкуството с усещане за хармония на цветове, форми и фантазия“, каза Снежана Фурнаджиева на откриването.

Заместник-кметът Александър Държиков поздрави авторите и талантливите девойки от хор „Евмолпея“ от името на Кмета на община Пловдив инж. Иван Тотев и заяви, че както до сега, и занапред община Пловдив ще продължава да застава зад инициативите на ДПХ и да подкрепя проектите на Сдружението. Той отбеляза и факта, че скоро Дружеството ще може да представя творбите си в модерното, светло и красиво пространство на новата галерия, която ще заработи през лятото на тази година. Той изрази и своето удовлетворение от факта, че съвсем скоро предстои да бъде реализиран международен проект на пловдивското Дружество на художниците, съвместно с немски творци, като пътуването отново се осъществява с финансовата подкрепа на Общината.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова се обърна със специална благодарност към членовете на ДПХ заради това, че с красивите си изложби „оживяват“ пространството на местния парламент – сградата, в която заседава пловдивския Общинския съвет, внасяйки светлина, дух и настроение.

P1290827

P1290833

6,045 total views, no views today