Home Събития Изложба “Българска възрожденска къща. Авторските модели на Тодор Нанчев”

Изложба “Българска възрожденска къща. Авторските модели на Тодор Нанчев”

Изложба “Българска възрожденска къща. Авторските модели на Тодор Нанчев”

Откриване 20 септември,  18:00 ч.

Изложбата е под патронажа на Община Пловдив и Почетния консул на Република Италия в Пловдив г-н Джузепе Де Франческо.

Събитието е организирано с подкрепата на РЕМ Пловдив и PVB Power.
  
Представените творби са изцяло ръчно изработени модели на къщи, пресъздаващи духа на българската възрожденска архитектура. Част от тях не са копия на съществуващи сгради, а напълно авторски произведения на изкуството, съобразени с традициите на съответната епоха и регионална школа. В този смисъл, това творчество е синтез на архитектура, изящно изкуство, дизайн и история. Важна част от бъдещата изложба ще бъдат моделите-възстановки на разрушени и полуразрушени къщи, които са безценна част от наследството на Стария Пловдив. Чрез популяризирането на това изкуство пряко ще се допринесе за представянето на богатството и уникалността на българското архитектурно-историческо наследство и ценностите на Възраждането. Културата е най-добрият посланик на страната ни, пряко допринасящ за положителния имидж на нашето общество и традиции, които са неделима част от общото Европейско наследство. Важно е да се отбележи, че творбите му имат образователна роля, насочена към повишаване самочувствието на българина и вярата му в ценността на родната култура, която трябва да бъде извор на вдъхновение. Познаването на архитектурното наследство е предпоставка за създаване на съзнание в хората за неговото съхранение и почит.
Акценти в експозицията:
1. Авторски къщи, пресъздаващи възрожденския дух на Пловдив, Копривщица и Мелник.
2. Модели-възстановки на разрушени и полуразрушени къщи в Пловдив, придружени от информация за техните създатели и собственици, които са имали ключова роля за разцвета на възрожденското и следосвобожденско пловдивско общество.
3. Модели на емблематични пловдивски къщи, с цел насочване на туристически поток към тези безценни бижута от родното наследство.
Една от основните идеи на изложбата е да постави началото на постоянна експозиция, съставена от трите горепосочени групи творби.
Този проект има пряко отношение към атрактивното и достъпно представяне на историческото наследство на Пловдив и региона, както и кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

11,977 total views, no views today