Home Събития Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица показа в РЕМ изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия”

Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица показа в РЕМ изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия”

4

Миналата вечер в Регионалния етнографски музей в Пловдив бе открита изложба, представяща народни музикални инструменти от Словакия. Приветствие към гостите и встъпителни думи по време на официалното откриване отправиха Н. Пр. Мануел Корчек – извънреден и пълномощен посланик на Словакия в България, инж. Александър Държиков – зам.-кмет „Култура и туризъм“ на Община Пловдив, г-жа Ивана Марксфелдова – консул , Душан Ярина – представител на Държавна библиотека – Банска Бистрица, Имрих Шимиг – куратор на изложбата от Литературен и музикален музей на Държавна библиотека – Банска Бистрица и Гана Гичева – Председател на Дружеството “Дом на народите” – Банска Бистрица, д-р Иван Соколов – почетен консул на Чешката Република в Пловдив и д-р Ангел Янков – директор на Регионалния етнографски музей в Пловдив.
Изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия” се организира от Музея на литературата и музиката в Банска Бистрица и включва 250 народни музикални инструмента на 60 творци, като представя селекция от 26 най-известни инструмента. Повечето от тях са направени през 20-ти век – струнни и духови инструменти. Най-многобройната част са кавалите и специфичният словашки инструмент фуяра, който се е превърнал в символ на етническата принадлежност на словаците.
Гостите чуха изпълнения на традиционни музикални инструменти от Словакия, дело на Власта Мудрикова – акордеонистка и певица, както и на Ярослав Никодем – солист на пастирски кавал и фуяра.
Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица е включен в Държавната научна библиотека като специализиран отдел през 2001г. и провежда проучвания за народна музика и народни инструменти в Словакия вече 28 години (от 1991 г.). Народните музикални инструменти са сред най-старите художествени средства, те са в основата на народната инструментална музика.
Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица получи възможността да представи изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия” в Регионалния етнографски музей в Пловдив – град, който е европейска столица на културата през 2019 година в партньорство с Посолството на Словашката република в България и Дом на народите – РАДУАНА.

7

9

10

11

3,443 total views, no views today