Home Събития Община Пловдив връчи 29 престижни награди за постижения в туризма

Община Пловдив връчи 29 престижни награди за постижения в туризма

9

Церемонията за връчване на Вторите годишни награди в туризма на Община Пловдив се състоя снощи в Малката базилика

На тържествена церемония в Малката раннохристиянска базилика снощи бяха връчени Вторите годишни награди в туризма на Община Пловдив, чиято цел е да стимулират конкуренцията в туристическия бранш и да подобрят туристическия продукт в Пловдив чрез отличаване на най-добрите практики и постигнати резултати за изминалата 2017 година.
На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Пловдив – Савина Петкова, заместник областният управител –Петър Петров, заместник-кметът по „Култура и туризъм“ – инж. Александър Държиков, заместник – кметът по “Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков, кметът на Район „Централен“ Георги Стаменов, председателят на УС на Съвет по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев, председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия” и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Еню Енев, Даниела Дженева -Председател на комисията по „Култура, туризъм, евроинтеграция и международни отношения“ в Общински съвет – Пловдив, както и общинските съветници от същата комисия: Пенка Деведжиева, Десислава Йорданова, Георги Василев, Пенчо Малинов, Стефан Послийски, директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, заместник-директорът по международна дейност на Фондация „Пловдив 2019“ Виктор Янков, директорът на Регионален природонаучен музей – Пловдив. гл. ас. д-р Огнян Тодоров, директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев, директорката на НГСЕИ – Емилия Арабаджиева, артистичния директор на Държавна опера Пловдив – Лучано Ди Мартино, както и всички номинирани.
Водещ на церемонията бе актьорът Стефан Лозанов, за музикалния фон се погрижи БИГ БЕНД ПЛОВДИВ, с диригент Николай Гешев.
Събитието откри официално заместник-кметът по „Култура и туризъм“ – инж. Александър Държиков, който поздрави присъстващите от името на Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и от свое име, като отправи специална благодарност към организаторите от Консултативния съвет по туризъм в Община Пловдив, за добрата работа и положените усилия в целия процес на номиниране, гласуване и организация на вторите годишни награди. Получени бяха и два поздравителни адреса – от Министъра на туризма Николина Ангелкова и от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.
От 2 до 25 май, отдел „Маркетинг и реклама“ към Общински институт „Старинен Пловдив“ набираха кандидатурите в тазгодишните категории за: „Най-оригинален нов туристически продукт“, „Най-оригинално събитие в областта на туризма“, „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия“ и „Най-атрактивно заведение“. След обработка на данните Експертна комисия към Консултативния съвет по туризъм в Община Пловдив излъчи победителите в категорията „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия“, както и номинациите в останалите категории, които бяха подложени на анкетно гласуване чрез Дарик радио и каналите за комуникация към официалния туристически портал на Община Пловдив VISITPLOVDIV.COM.
В категорията „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия“ се състезаваха местата за настаняване в категориите: 1-2 звезди; 3 звезди; и 4-5 звезди. Наградите връчи Еню Енев.
В категорията места за настаняване 1-2 звезди победител стана ХОТЕЛ „ИНТЕЛКООП“ с 59,74% средна годишна заетост и рейтинг в BOOKING 7,7. В категорията места за настаняване 3 звезди победител е СЕМЕЕН ХОТЕЛ „БИЗНЕС ХОТЕЛ ПЛОВДИВ“ с 62% средна годишна заетост и рейтинг в BOOKING 8,8. В категорията места за настаняване 4-5 звезди победител е „ЛАНДМАРК КРИЙК ХОТЕЛ“ с 61% средна годишна заетост; оценка 9.2 рейтинг в BOOKING и оценка 4.5 в TRIPADVISOR.
В категорията „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г., наградите връчи Георги Стаменов – кмет на Район „Централен“. Данните от анкетата в Дарик медия и на официалния туристически портал VISITPLOVDIV отредиха третото място на РЕСТОРАНТ „НОТЕ ДИ ВИНО“ и РЕСТОРАНТ „СОЛ И ПИПЕР“. Второто място си поделиха БИРАРИЯ „ЙЕГЕРХОФ“ и „УИСКИ БАР ИМПЕРИАЛ“. Онлайн-гласуването излъчи за безспорен победител на ПЪРВО място в категорията РЕСТОРАНТ „ТОРО ГРАНДЕ“ с 41,2%.
В категорията „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“, наградите връчи г-н Васил Антонов – управител на Туристическа агенция „Антонов”, член на Консултативния съвет по туризъм и член на Българската асоциация на туристическите агенции.
Второ място спечели “Дан Травел” ЕООД с продукта OPERA & GOURMET TOUR 2017 – компилация от фестивален и културно-исторически, винен и кулинарен туризъм, изцяло съсредоточен в Пловдив и региона. За най-оригинален туристически продукт за град Пловдив за 2017 г. анкетното гласуване определи на първо място кандидатурата на “Филипополис тур” ООД за „ПЛОВДИВ И НА 20 МИНУТИ ОТ НЕГО – КУЛТУРА, ВИНО И СВЕЩЕНИ МЕСТА“ с 67,3% от гласовете.
В категория „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“, наградите връчи Виктор Янков. Трето място спечели 10-то издание на “Национална кулинарна купа на България“, чийто организатор е Българската асоциация на професионалните готвачи. Второ място и грамота спечели Международен фестивал „Балканска огърлица 2017“ на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. За най-оригинално събитие за 2017 г. анкетираните определиха на първо място с 48,1% ФЕСТИВАЛ “ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО”, чийто организатор е Съвет по туризъм – Пловдив.
Извън статута на Вторите годишни награди в туризма за 2017 г., бяха връчени и няколко специални награди от заместник – кмета инж. Александър Държиков. Плакети за изключителен принос бяха връчени на: ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ, чийто творчески постижения са получили международно признание на множество престижни сцени. Поредицата от ежегодни фестивали, провеждащи се на Античния театър, привличат стотици хиляди туристи и са не по-малко вълнуващи за жителите на града. ФОНДАЦИЯ „МУЗИКАРТИСИМО“ за Международен фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“, носител на множество награди и признания в страната и чужбина; фестивал, който съумя да се утвърди като емблема на Стария град и да се разрасне в един от най-елитните културни формати в Пловдив. ФОНДАЦИЯ „ПЛОВДИВ 2019“ – за усилията, които полага екипа на фондацията, за да може проектът „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ да бъде много успешен и гордост не само за жителите на града, но и за цяла България. Плакет за „Най-оригинална туристическа атракция получи РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ за зала „Топик“.
Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев връчи „Плакети за изключително партньорство“. Техни получатели станаха : „БИГ БЕНД ПЛОВДИВ“, „ХЕБРОС БУС“ АД, НОВА ТРЕЙД ЕООД ИЗВОРНА ВОДА „БАЧКОВО“, ВИНАРСКА ИЗБА „ВИЛА ЮСТИНА“, ВИНАРСКА ИЗБА БЕНДИДА.
Грамоти за ПАРТНЬОРСТВО В РАЗЛИЧНИ ИНИЦИАТИВИ от 2017 г. получиха: РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ, НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА – ПЛОВДИВ, АКАДЕМИЯ ЗА МУЗИКАЛНО, ТАНЦОВО И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – ПЛОВДИВ, ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“, НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“, ДАРИК РАДИО ПЛОВДИВ и БНТ 2.
Партньори и спонсори на Вторите годишни награди в туризма на Община Пловдив са: „ТАКСИДО ЕНТЪРТЕЙМЪНТ“ ЕООД, Минерална Вода Бачково (НОВА ТРЕЙД), Винарска изба “Вила Юстина”, Държавна опера – Пловдив, ГАЙО ШОКОЛАДИ, Верига сладкарници Dolce Felini и Дарик Радио.
В края на церемонията бяха изтеглени имената на трима души от общо 1557 души, които взеха участие в онлайн – анкетата, свързана с Вторите годишни награди в туризма на Община Пловдив. Както бе обявено, трима от участниците, попълнили анкетата, спечелиха награди, осигурени от Държавна Опера Пловдив, Гайо Шоколади, както и от Общински институт „Старинен Пловдив“. Наградите са: покана за двама за спектакъл по избор, част от фестивала Opera Open 2018; шоколадов тур за двама в работилницата на ГАЙО; и комплект от най-новите сувенирни продукти на Общинския институт – уникалните по рода си одеялце и фишу, които всеки турист, а и жител на Пловдив вече може да си закупи от туристическите центрове в града.

2

7

11

17

19

7,951 total views, no views today