Home Пловдив днес Община Пловдив разработи проект за подобряване качеството на въздуха

Община Пловдив разработи проект за подобряване качеството на въздуха

press_proekt_vazduh

Община Пловдив продължава да работи активно за подобряване чистотата на атмосферния въздух. Това заяви заместник-кметът Розалин Петков в рамките на пресконференция във връзка с изпълнението на проект „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода 2018 – 2023 г.“
Стана ясно, че проектът на програмата вече е разработен. Дефинирани са източниците на замърсяването, като един от основните е битовият сектор. Превишение на фини прахови частици във въздуха се отчита през месеците в периода от октомври до март. Причина за това е съчетанието на специфичните за Пловдив климатични условия и битовото отопление с твърдо гориво. В останалата част на годината състоянието на въздуха е в допустимите норми.
„Отчитаме социалната поносимост на населението при въвеждането на строги и рестриктивни мерки както по отношение на битовото отопление, така и по отношение на старите автомобили. Мерките, които на този етап са залегнали в програмата, до голяма степен са свързани с предоставената възможност по оперативна програма „Околна среда“ за кандидатстване за намаляване на замърсяването от бита. Основно ще се финансира поставянето на филтри на комините и смяна на горивните съоръжения, но това трябва да стане с желанието и съдействието на всяко едно домакинство“, коментира главният експерт в Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на Община Пловдив Елена Найденова.
През януари предстои проектът на Програмата да бъде публикуван в официалния сайт на общината и в продължение на месец всички заинтересовани лица могат да подадат в деловодството своите писмени становища и предложения, които ще бъдат разгледани от програмен съвет и ако се отчете, че са състоятелни, ще се направят корекции. След съгласувателни процедури с РИОСВ и Министерството на околната среда и водите окончателното решение за утвърждаване на проекта ще е на Общинския съвет.
„Надяваме ме се в средата на 2018 г. програмата да влезе в сила, за да можем активно да подготвим бюджетни средства и да започнем да изпълняваме мерките, които зависят изцяло от администрацията на Община Пловдив. Разчитаме на съдействието на гражданите, защото общите усилия ще доведат до подобряване качеството на въздуха“, каза Елена Найденова.
Проектът „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода 2018 – 2023 г.“ е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020г.“, процедура № BG16М1ОР002-5.002 „Разработване/актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух“. Общата стойност на проекта е 83 886,80 лв., от които 71 303,78 лв. от Кохезионния фонд и 12 583,02 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Периодът на изпълнение е 15.05.2017 г. – 15.08.2018 г.

9,366 total views, no views today