Home Пловдив днес (Български) Кметът Иван Тотев се срещна с новия посланик на Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен

(Български) Кметът Иван Тотев се срещна с новия посланик на Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен

DSC_2186

Първа официална среща на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и Нейно превъзходителство Мюриел Берсе Коен, посланикът на Швейцария се проведе днес в заседателната зала на Община Пловдив преди официалното откриване на образователния и здравен център в кв. „Столипиново“, реализирани по проект на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Н.Пр. Мюриел Коен обясни, че от няколко месеца изпълнява длъжността посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, но не за първи път идва в Пловдив и е очарована от града под тепетата. Тя се заинтересува от програмата със събития, организирани за Европейска столица на културата 2019.
„Това е програма, която непрекъснато актуализираме и допълваме. Щастливи сме да реализираме проектите с Конфедерация Швейцария. Общите ни програми за интеграция, здраве и образование са приоритетни за Община Пловдив“, заяви кметът Иван Тотев и отбеляза, че в квартал „Столипиново“ има модерни училища, които предлагат добри условия за учене, детски градини и т.н..
По време на срещата си с Н. Пр. Мюриел Берсе Коен кметът Иван Тотев подчерта, че Пловдив е регионален център, който влияе на развитието на съседните общини в икономическо и културно значение. Ниската безработица, големите инфраструктурни и културни проекти като Голямата раннохристиянска базилика с реставрирането на 2000 кв. метра мозайка, богатството от артефакти в Археологическия музей, разкопките на могилата Малтепе, изграждането на три нови художествени галерии са резултат от няколкогодишни усилия и провеждане на последователна политика на Община Пловдив в тази посока.
„Полагаме големи усилия, за да експонираме и възстановим културно-историческото наследство. Все пак Пловдив е най-древният жив град в Европа“, потвърди думите на кмета заместник-кметът Георги Титюков.
В знак на уважение посланик Мюриел Коен получи плакет Пловдив – Европейска столица на културата.

DSC_2188

DSC_2198

6,144 total views, no views today