Home Пловдив днес Откриха нова зала за микропроцесорна техника в Професионалната гимназия по електротехника и електроника

Откриха нова зала за микропроцесорна техника в Професионалната гимназия по електротехника и електроника

зала ПГЕЕ (1)

Нова зала за микропроцесорна техника бе открита днес в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Лентата прерязаха заместник-кметът Стефан Стоянов и директорът на гимназията Стоянка Анастасова. Инициативата и реализацията на идеята е на бивши възпитаници на училището, чието желание е да се подобри средата за учене на учениците.
Обновената лаборатория ще се използва за практическо обучение по микропроцесорна техника. Ремонтът е направен от фирма, която се занимава с изработка на медицинска апаратура. За новата зала са предоставени уреди и електронни компоненти, които учениците да изучават.
Политиката по въвеждане на професионално и дуално образование дава възможност на повече компании да са близо до децата, като ги изграждат като професионалисти. От миналата година гимназията се включи и с дуални паралелки. Това обясни Стефан Стоянов и припомни, че тази година има общо 10 дуални паралелки само в град Пловдив, което е повече от всички дуални паралелки за последните 3 години.
„Община Пловдив осигурява допълнително стажове, контакти между училищата и бизнеса, за да може учениците да получават прагматично образование“, сподели още той.
Лабораторията е важна за професионалното развитие на учениците, с което те ще подобряват своите знания и умения. Наскоро ПГЕЕ е открила и Клуб „Програмиране и микроконтролери“. Тези извънкласни форми преодоляват разликата на пазара на труда и професионалното образования, обясни директорът Стоянка Анастасова.
Индустрията расте бързо, а компаниите имат нужда от все повече добре образовани специалисти, допълни заместник-кметът Стефан Стоянов.
Изпълнителният директор на фирмата, реализирала проекта, Георги Петков заяви, че това е първата лаборатория, която правят, но са отворени към подпомагане на професионалното развитие на учениците.
Имаме много добра съвместна работа с гимназията, а Вие получавате добри теоретични знания. С тези думи към учениците се обърна Веселин Каравасилев, мениджър производство и сподели, че на младежите липсват знания свързани с производствения процес. Затова той изрази надежда, че след преминаване на обучение в лабораторията учениците ще са много по-подготвени за реалната работа.
15 са общо лабораториите в училищата в Пловдив, които осигуряват подобно практическо обучение. ПГЕЕ успешно си партнира с още 30 фирми от Тракия икономическа зона, които подпомагат цялостната учебна дейност с практическо обучение и модерно технологично оборудване. Предстои на 26 ноември да бъдат открити още зали, които са изградени с помощта на 5 фирми.

зала ПГЕЕ (3)

зала ПГЕЕ (4)

зала ПГЕЕ (6)

зала ПГЕЕ (7)

8,367 total views, no views today