Home Събития От откриването на ретроспективната изложба „Необозримо за Кольо К.“

От откриването на ретроспективната изложба „Необозримо за Кольо К.“

1
Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков и председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова бяха сред гостите на откриването на ретроспективната изложба „Необозримо за Кольо К.“, с която Градската художествена галерия започна новата изложбена година по време на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Пространството на галерията се оказа тясно за гостите на откриването на експозицията, в която на двата етажа са експонирани произведения от различни периоди в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени за изложбата от галеристи, частни колекционери и приятели.
„Знам, че всеки един от вас има емоционална връзка с Кольо Карамфилов. Има хубав спомен. Или пък има красива негова работа у дома. Тази изложба показва безкрайната му творческа мощ. Опитахме се така да подберем работи, които са ключови, изключително любопитни, много знакови и в същото време на са преекспонирани. Идеята ни е тази изложба да бъде празник”, каза кураторът проф. Галина Лардева, която специално благодари на Общинска фондация „Пловдив 2019“ за подкрепата на проекта.
„Честно казано загубих дар слово докато разглеждах изложбата, особено качвайки се на втория етаж в галерията. За първи път виждам изложба на баща ми, която показва почти всички негови лица като артист. Зверски много ми се реве в момента, но искам само да кажа, че Кольо се усмихва. Плаче ми се и не мога да говоря повече”, каза синът на художника Росен Карамфилов. Той благодари на Радост Коцева за труда, който тя е положила по организирането на изложбата и обяви, че тя е биещото сърце на баща му след неговата смърт, защото във всичките години след като Кольо Карамфилов ни напусна, Радост Коцева упорито и с цялото си сърце не спира да поддържа паметта за него жива с многобройните си инициативи.
„Кольо К. винаги ще бъде бъдещето. Него времето винаги го гонеше. Не му е нужна патетика, а усмивка”, каза един от най-близките приятели на художника – българският писател, поет, драматург и журналист Елин Рахнев, който прочете специално написан по повода текст.
Близо 90 платна, събрани от над 30 колекционери, разкриват пред публиката целия творчески път на Карамфилов, всичките му търсения и теми, върху които е работил в почти всички жанрове на визуалното изкуство – графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист. Дори част от неговите най-близки хора бяха изненадани от някои от нещата, които видяха по стените в галерията.
Изложбата може да бъде разгледана до края на месец януари. Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. На 28 януари от 17.00 ч., отново в ГХГ Пловдив ще бъде представен двуезичен каталог, специално подготвен за изложбата.

3

4

5

7

8,821 total views, no views today