Home Събития Пловдивчани се включиха в инициативата „Синьо сърце“ на Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив

Пловдивчани се включиха в инициативата „Синьо сърце“ на Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив

38023128_1890177701044130_8649160546039365632_n

Инициативата „Синьо сърце“ е посветена на Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли

За поредна година Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив, съвместно с Български Червен кръст – Пловдив се присъединиха към глобалната инициатива „Синьо сърце“ („Blue Heart Campaign”), организирана по случай отбелязването на 30 юли – Международния ден за борба с трафика на хора.

Ежегодно, кампанията предвижда предприемането на различни превантивни дейности, включващи разнообразни инструменти за въздействие върху обществеността, включително и чрез интернет, които целят да се повиши разпознаваемостта по проблема. Трафикът на хора е престъпление, което експлоатира жени, деца и мъже за многобройни цели. Всяка страна по света е засегната от трафика на хора, независимо дали е страна на произход, транзит или дестинация за жертви.

На 30 юли с подкрепата на Община Пловдив, водата в емблематичния фонтан с пеликаните пред сградата на общинската администрация на пл. „Стефан Стамболов“ 1 беше оцветена в син цвят, символ на кампанията, а доброволци в непосредствена близост разпространяваха информационни материали по темата – брошури, стикери, плакати, балони и др.

Местната комисия и Български Червен кръст – Пловдив предоставя възможност за включване и на всички, които не могат лично да подкрепят инициативата, но желаят да се присъединят. За целта във фейсбук е изработена специална рамка с инициалите на кампанията, която всеки желаещ може да постави на профилната си снимка в знак на солидарност.

Тези, които искат да се изявят и да покажат своята креативност и умения, могат да го направят до 2 август във фотоконкурс на тема: „30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора“. Необходимо е да публикуват своя снимка със скръстени под формата на сърце ръце, придружена с хаштаг #синьосърцепловдив. Условията и начина за участие са описани във фейсбук страниците на организаторите.

Противодействието срещу трафика на хора не е отговорност само на правителствата на отделните държави. Всеки един от нас също може да допринесе затова като започне малки, но значими действия, които да предоставят надежда и помощ на пострадалите от трафик на хора.

Ние имаме сърце за жертвите на трафик на хора, а вие?

По данни на Върховна касационна прокуратура пострадалите лица по наблюдавани през 2017 г. дела за трафик на хора са общо 508 лица, от които 444 жени (от тях 36 непълнолетни и 1 малолетно момиче) и 64 мъже (от тях 5 малолетни момчета). Доминираща форма на това престъпление продължава да бъде трафикът на жени и момичета с цел използването им за развратни действия. Пострадалите лица според вида експлоатация през 2017 г. са: с цел развратни действия – 323, спрямо бременна жена с цел продажба на детето ѝ – 97, принудителен труд – 67, държане в принудително подчинение – 17 и отнемане на органи – 1.

Съгласно предоставена информация от страна на Районна прокуратура – Пловдив за 2017 г. пострадалите граждани от престъпления с предмет трафик на хора в досъдебна и съдебна фаза са общо 18 лица, от които 17 са от женски пол, като всички от тях са пълнолетни и 1 малолетно лице от мъжки пол. Основната цел на по-голяма част от извършителите при трафик на хора е да извършват развратни действия с пострадалите и така да се придобиват имотни облаги.

1

2

3

4

5

6,435 total views, no views today