Home Пловдив днес Пловдив приема над 650 състезатели за Световната купа по гребане през месец май

Пловдив приема над 650 състезатели за Световната купа по гребане през месец май

DSC_4864

Последни приготовления текат в момента, по-малко от месец преди провеждането на Световната купа по гребане на Гребния канал в Пловдив. Това заяви Иван Попов от Организационния комитет по време на днешната пресконференция.
Заедно със заместник-кмета Георги Титюков и Свилен Нейков, председател на Българската федерация по гребане представиха накратко състоянието на националния отбор преди състезанието.
В България има 750 състезатели от общо 21 клуба.
„Ние сме едни от най-добрите организатори на световни състезания, тъй като условията, които предлагаме, трасетата, с които разполагаме в Пловдив са много добри“, сподели Свилен Нейков и благодари за усилията на Община Пловдив за това, че подобрява базата и всяка година предоставя все повече възможности за спортуване при децата и младите хора.
„От 2011 година насам на Гребния канал в Пловдив бяха проведени 10 големи първенства -световни, европейски в различни категории и възрастови групи, академично гребане и кану- каяк“, припомни заместник-кметът Георги Титюков, а миналата година в началото на септември месец се проведе и най-голямото първенство – световно мъже и жени с историческо посещение на Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет.
До момента са акредитирани 650 гребци за световното първенство, което ще се проведе от 10 до 12 май. От съображения за сигурност и от организационна гледка точка достъпът на граждани до Гребния канал ще бъде ограничен от 8 май (четвъртък). Ще бъде монтирано автоматично стартово устройство, гонките ще се провеждат в 6 коридора, а 2 ще бъдат резервни.
Желанието на Българската федерация по гребане е в състезанието да участват и младежи, за да натрупат повече опит за големите стартове. Надеждите са свързани с представянето на Кристиян Василев от клуб „Хеброс“ и Десислава Георгиева. Очакванията са за 7-о или 8-о място.
В момента организационният комитет подготвя кандидатури на Пловдив за домакинство за три първенства – през 2021г. за световно първенство за юноши и девойки, 2022г. за младежи до 23г. и 2023г. кръг от световната купа.
Подборните стартове са в петък – 10 май, полуфиналите са в събота – 11 май, а финалите в неделя – 12 май. Програмата започва от 9.00 часа. Тегленето на жребия е на 9 май.

DSC_4868

6,540 total views, no views today