Home Събития Тони Пранджева „рисува” приказки за възрастни с пъстротата на детството

Тони Пранджева „рисува” приказки за възрастни с пъстротата на детството

20190324_122541

На 8 април от 18:00 ч. във фоайето на Дома на културата „Борис Христов” се открива самостоятелна изложба „Животопис” на Тони Пранджева.

Тони Пранджева живее и твори в Пловдив. Завършва Национално училище по приложни изкуства в Троян, а след това – колеж по дизайн в София. Член е на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Участвала е в редица колективни изложби, а настоящата изложба „Животопис” е първата ѝ самостоятелна.

„С първата си самостоятелна изложба от художествена керамика и живопис Тони Пранджева ни поканва в тайника си. Надниквайки там, виждаме цветове и форми в композиция и в хаос едновременно. Човешки лица, птици, цветя, къщи, дървета, покриви, котки, слънца, пътища, хоризонт и крила, с които не спира да лети. Зашеметяващи изображения, наблюдения, отражения, светове и жажда за тях, в стъпки от огън и акценти. Кукер, който иде да събуди силата на земята за пролетта и за плодородието.
Благословена с дарбата да вижда красота навсякъде, Тони Пранджева се изразява по много начини. В нейния Животопис живеят и други изкуства – и музиката, и поезията, и представлението на форми със съдържание. Има повече от това, което очите ни виждат. Нарисувала е с пъстротата на детството приказки за възрастни, в които понякога ни се иска да заживеем – къщи, които вместо покриви имат калпаци, вместо прозорци – дълбоки очи и вместо врати – отворени длани за разпятие и прегръдка. Около тях се скита младостта. Слънцето целува портите им и посажда любов, за да никне нежност.
Аз харесвам приказките, които ми разказва върху кeрамични мозайки и живописни платна Тони Пранджева, защото вярвам че само любовта може да отвори душата, да й дари криле и да я научи да лети”. – Роса Соколова.

Изложбата може да бъде посетена до 22 април. Очакваме Ви!

20190324_123250

20190324_191402

20190325_180938

7,033 total views, no views today