Home Събития Три дни френски шансони, вълнуваща хореография и френски шик завладяват Пловдив

Три дни френски шансони, вълнуваща хореография и френски шик завладяват Пловдив

9

Започва Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2018, който празнува 15-ия си рожден ден
В петък, 29 юни започва 15-тото юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018.
Събитието, което продължава до 1 юли ( общо 3 концертни вечери) се организира ежегодно от Алианс Франсез. Фестивалът е част от Културния календар, както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив за настоящата 2018 и изминалите години.
В рамките на „Златен ключ” започна „Френската седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината, където от началото на седмицата до 1 юли пловдивчани и гостите на града имат възможност да видят и тестват най-атрактивните модели френски автомобили от марката „Рено”, да опитат различните видове продукти и текстури на френската козметика на Vichy & La Roche-Posay, както и представените слънцезащитните гами Ideal Soleil и Anthelios.
Официалното откриване на Фестивала е на 29 юни, петък, от 19:30ч. в ДК „Борис Христов“. Завладяваща хореография и прекрасните гласове на българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, ще звучат през първата вечер, която ще открие официално заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков.
Публиката ще чуе и види изпълненията на участниците от Турция, Украйна и Румъния, както и на обичаните лауреати от предишните години – Антония Маркова, Нели Солакова, Ивана Муцкова, Клавдия Китанова и др.
На 30 юни, събота, ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в концерта участват новите призьори. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит.
На гала-вечерта на 1 юли, неделя, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти. Носителят на голямата награда от тазгодишното издание ще получи своя приз от Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“.
През 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейската столица на културата, Алианс Франсез и Фондация Пловдив 2019“ ще работят ЗАЕДНО по общ, мащабен и атрактивен проект със заглавие „Тракия”. Той обединява българските фолклорни традиции, съхранени в танците, пеенето и народната тракийска носия с френските шансони и едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френски дизайнер и неговият екип работят вече по създаването на колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици.
15-тото юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018 се осъществява със съдействието община Пловдив, като всички концерти са безплатни и входът за тях е свободен.
6

10

6,561 total views, no views today