Home Събития „Фолклорът такъв, какъвто го направиха те..“ – един концерт-поклон към творците, които промениха народната музика

„Фолклорът такъв, какъвто го направиха те..“ – един концерт-поклон към творците, които промениха народната музика

КОНЦЕРТ плакат

Концертът със заглавие „Фолклорът такъв, какъвто го направиха те..“ се организира от Калоян Куманов, чиято компания “ККcompany” е и продуцент на събитието.
Пловдивската публика видя съвсем наскоро Калоян на сцената на спектакъла „Мария от Буйнос Айрес“, където талантливият музикант бе гост и свири на бандеон.
Концертът, който неговата продуцентска компания организира обаче, е много специален и е посветен на няколко изключителни имена в българския фолклор, дали ново звучене на този вид музика и прославили богатството на традициите му в България и по света.
Това са големите музиканти и изпълнители Петър Ралчев, Стоян Янкулов /Стунджи/, Ангел Димитров, Ваня Вълкова, Димитър и Недко Богданови от Богдан Трио.
Това е „концерт-поклон“ към творците, които не само владеят до съвършенство музикалните инструменти и човешкия глас, но и прибавят онова съвременно звучене, което позволи да се случи едно своеобразно завръщане на младата аудитория към корените на българската музика.
Събитието е на 19 март, от 19.30 часа в ДК „Борис Христов“. Билетите ще се продават от утре – 12 март до деня на концерта на касата в Дома на културата.

За Калоян Куманов:
Калоян Куманов е възпитаник на АМТИИ – Пловдив със специалност музикална педагогика и акордеон в класа на доц.Георги Митев и доц.Петър Маринов. Учи хорово дирижиране при гл.ас.Димитър Григоров и през 2007 година завършва Музикалната академия с отличен.
Продължава магистърската си степен и специализация по музикална педагогика и дирижиране в университета на Барселона в класа на проф. Едмонт Елгстром (диригент и педагог) и д-р Роса Мария Жирбао (директор на отдел музикална култура на Барселона и президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози). Участвал е на фестивали във Франция, Германия, Андора. Реализирал е самостоятелни концерти в България и Испания. От 2007 до 2009 год. е част от Акордеонният oркестър на Барселона и акордеонният квинтет на ОКАБ, с които осъществяват концерти из цяла Испания. Участвал е като солист и композитор в няколко музикални спектакъла. Правил е майсторски класове по акордеон, класическа и балканска музика в различни музикални школи в Барселона. Свирил е на сцени като “Гран Театро дел Аудиторио де Барселона”, “Залата на Й.С.Бах”, “Музикалният театър на Менделсон”-Лайпциг (Германия).
В настоящият момент е солист и първи акордеон на акордеонният оркестър на Сабадей – Барселона с диригент Мигел Aнхел Маестро. Преподавател по акордеон и солфеж в една от школите на каталунската консерватория ЛИСЕУ-Барселона. Поканен е като преподавател в музикална академия на Балеарските острови на o-в Менорка, където е и втори диригент на акордеонният оркестър. Преподавател е по акордеон и балканска музика в музикалната школа “Орфео Грасиенс”.

За предстоящия концерт „Фолклорът такъв, какъвто го направиха те..“, Калоян Куманов казва: „ Думите са излишни пред тези Имена и това събитие! Ще кажа само едно голямо ЗАПОВЯДАЙТЕ! Ще бъде страхотно!“

5,364 total views, no views today