Home Събития Хор „Евмолпея” се завърна от участия в културни събития в Сърбия и Черна гора по повод закриването на Българското председателство на Съвета на ЕС

Хор „Евмолпея” се завърна от участия в културни събития в Сърбия и Черна гора по повод закриването на Българското председателство на Съвета на ЕС

Концерт в Ниш

Само преди три дни „Евмолпея” се завърна след изключително успешни изяви в Сърбия и Черна гора по повод закриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На 18 юни в гр. Ниш беше организиран концерт от Генералното консулство на Република България и открит от Генералния консул – доц. дфн Едвин Сугарев. Нестихващи бяха аплодисментите на публиката, състояща се предимно от музикални специалисти и бе удоволствие за присъстващите там българи.
Също така успешен беше концертът на 19 юни 2018 г. организиран от Посолството на Република България в Подгорица, Черна гора. Той се проведе в Културно-информационния център „Будо Томович“. Програмата бе съставена предимно от български народни песни. На събитието присъстваха посланици, представители на дипломатическия корпус, на изпълнителната власт, черногорските институции, мас медии, представители на българската диаспора, черногорски граждани. С няколко думи българският посланик г-н Младен Червеняков запозна публиката с творческата дейност на хор „ Евмолпея” и насочи вниманието върху това, че концертът е част от културната програма по повод закриването на Българското председателство на Съвета на ЕС. На няколко пъти по време на сценичното представяне продължителните аплодисменти спираха концерта, а на финала публиката упорито и настоятелно изиска бисове. Националните радио и телевизия интервюираха диригента на хора д-р Рада Славинска и изказаха възторга си от изпълненията.
Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив.
Този сезон бе интензивен, напрегнат, успешен и много емоционален за евмолпеите. През март те пяха в Солун, по покана на Генералното консулство, а през май – в Одрин, по покана на валията на града. Повече от 30 концертни изяви останаха зад гърба им в страната и чужбина.
Снощи девическата хорова формация „Евмолпея” изнесе заключителния за творческия си сезон концерт, който беше един прекрасен финал . Публиката възторжено аплодираше всяка песен и се умили от топлите, искрени думи на благодарност, с които диригентката д-р Рада Славинска изпрати абитуриентките от хора. Събитието се състоя в галерия „Тракарт”, в съчетание с експозиция, посветена на големия траколог Александър Фол.
„Евмолпея” е любим гост на галерията. В тази красива зала преди 12 години хорът получи името и статута си лично от тогавашния градоначалник – д-р Иван Чомаков. През годините съставът е пял на сцената на „Тракарт” повече от 20 пъти, но снощното представяне се отличаваше с особена топлота и освободеност. На лицата на момичетата бе изписано истинското удоволствие от съвместното музициране, те пееха и се движиха в съвършен синхрон и това подейства наелектризиращо на публиката, която скандираше след всяко изпълнение. Освен това репертоарът бе подбран измежду най-харесваните и от публика и от хористи творби, което подсили въздействието.
Концерт в Подгорица

6,139 total views, no views today