Home Събития Четвъртият Народен събор в Пловдив започва

Четвъртият Народен събор в Пловдив започва

1

На 11 и 12 май 2019 г. в парк „Лаута“ започва 4-то издание на Народен събор Пловдив, в което ще участват над 4000 изпълнители от цяла България. Мащабът на събитието се разширява всяка година и затова през 2019-та е изградена нова трета сцена. По време на фестивала ще се състоят концерти на Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към „АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, както и много гайдарски състави, ансамбли, читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци. Организаторите са подготвили за всички желаещи уроци по народни танци, училище за народни инструменти, хоротека, алея на занаятите, на която повече от шейсет занаятчии ще демонстрират уменията си, както и фермерски пазар.
Програмата през двата дни ще бъде от 10:00 до 22:00 часа.

Днес на пресконференция на място в парк „Лаута“ организаторите Костадин Димитров, кмет на район „Тракия“, инж. Александър Държиков, заместник-кмет „Култура и туризъм на община Пловдив и Димитър Михов, Ясмина“ представиха повече детайли от програмата на събора. Музикален поздрав към представителите на медиите поднесоха самодейците от ансамбъл „Дикани“ с ръководител Радослав Иванов.

Костадин Димитров, кмет на район „Тракия“:
За първи път Народен събор Пловдив ще е на 3 сцени с участници от цялата страна – над 4000 човека. Очакват ни вечери с много силни концерти на известни и обичани изпълнители –Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към „АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, както и много гайдарски състави от цяла България. На една от сцените ще има „хоротека“ – място, където желаещите ще играят до насита хора, а за тези, които не умеят, но искат да се научат ще има училище за народни танци. Парк „Лаута“ е напълно готов и очаква многобройни гости. Тревните площи са окосени, обработени, напръскани. Предприели сме необходимите мерки за безопасност и гражданите могат спокойно да дойдат с хамаци, одеяла. Паркирането ще е отново по бул. „Санкт Петербург“, местата ще са обозначени. Ще има осигурен достъп до „Лаута“, независимо, че част от улиците се затваря заради друго събитие по това време в ж.р Тракия. Специални благодарности към Димитър Михов и екипа на „Ясмина“, които бяха в контакт с нас през цялата година за подготовка на събора.

Инж. Александър Държиков, заместник-кмет „Култура и туризъм на община Пловдив:
Неповторима е атмосферата тук. Събитието се организира за 4-ти път и вече доказано се е превърнало в неизменна част от Културния календар на Пловдив. Голямото посещение на предишните издания е доказателство, че хората го харесват. Подкрепата от страна на Общината за провеждането на Народен събор Пловдив 2019 е в размер на 20 000 лева, като тази сума е по-голяма от предишните. Съборът е събитие, което се очаква с нетърпение от гражданите и гостите и за 2 –та дни се превръща в един истински голям празник. Факт е, че парк „Лаута“ се преобрази за последните 6-7 години, а политика на община Пловдив е да изнася различните форми на култура извън центъра. За първи път в „Лаута“ тази година ще има и театър, истински, на живо. Много събития вече намериха своето място тук, сред тях са „Пловдив мези“, „Пловдив през вековете“, „Кино на открито“, концерти и много други, които ще се случват през цялото лято. Бих искал да поздравя организаторите за всичко, което правят и за това, че привличат много хора и дават възможност за изява на хора от всички възрасти. В богатата програма отново ще участват многобройни гайдарски състави, ансамбли, читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци. Сигурен съм, че Народен събор Пловдив ще просъществува през годините и ще се обогатява все повече и повече.

Димитър Михов, Ясмина“:
За 4-та година идват все повече хора – над 4000. Гостите ще се насладят на големи изпълнители, които ще видите в програмата в двата дни от 10.00 часа до 22.00 часа на трите сцени. Напълно безплатно всички желаещи могат да се научат да играят различни видове хора, както и да се научат да свирят на някой от любимите български народни инструменти – тъпан, кавал, гайда. За всичко останало, което ще се предлага – занаятчийски и фермерски пазар може да се каже „Цените на Народен събор са народни!“. Това е идеята. Хората да се чувстват добре, спокойни и да се наслаждават на всичко, което се случва на сцените.

Радослав Иванов, ръководител на Ансамбъл „Дикани“, село Царацово.
„Днес тук сме само малка част от състава. „Дикани“ е един от най-големите ансамбли за автентичен фолклор в Пловдивска област. Съставът наброява 40 изпълнители, най-младият е на 8 години – Даниел Дамянов, който в момента е на училище. Най-възрастният е на 85 години. В момента тя е по организационни въпроси в град Хисаря, където подготвя документи за предстоящото ни пътуване до Анталия.
„Дикани“ пътуват целогодишно по света и у нас. Съвсем скоро се върнахме от Виена, а след месец ще се представим в Анталия. Участваме на Народен събор Пловдив всяка година и много се радваме, че ще имаме възможност за изява на голяма сцена съвсем наблизо. Очакваме ви в неделя, в 11.30 часа на нашия концерт на сцена 2, както и по време на двата дни на Народен събор Пловдив.

5

56877198_1519845144814501_7161661183563399168_o

народен събор 1

народен събор 2

6,161 total views, no views today