_DSC1560

България с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал

Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, световният конкурс за високоалкохолни напитки, се откри официално снощи в Пловдив. Конкурсът ще продължи до 25 август 2018 г. Експерти от цял свят ще дегустират различни напитки, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности. В церемонията за откриването участваха Венелин Георгиев, Директор на Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла към Министерство на икономиката, инж. Александър Държиков, Заместник-кмет по култура и туризъм в община Пловдив и Меглена Михова от Probegex – представителят на Конкурса за България. Преди официалното откриване се проведе експо „Запознайте се с нашите производители“, на което участваха осем български фирми.
За официалното откриване от Брюксел пристигна създателят на Конкурса Бодуа Аво. „България беше домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Решихме да проведем и Spirits Selection тук: впечатлени сме от мотивацията ви да организирате конкурс от световна величина, от добрата инфраструктура на Пловдив, културно-историческото ви наследство и качествените ви напитки. Българската високоалкохолна индустрия се промени драстично; днес вие произвеждате напитки на световно ниво“, коментира Бодуа Аво.
“Радостни сме, че за втори път градът ни посреща проява от такъв висок ранг“, допълни Александър Държиков, Заместник-кмет по култура и туризъм в община Пловдив. „Пловдив бе избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина. Вратите на Пловдив са широко отворени за хора, които искат да се потопят в един град с неповторим дух и атмосфера!“, заключи той.
„Днес традиционните български напитки повече от всякога се нуждаят от международна разгласа..Ние имаме нужда от вашите пазари, а вие – от интересни нови продукти, продукти с наследство и с история – които да опитвате и харесвате. Вярваме, че Spirits Selection 2018 ще ви превърне в истински посланици на България“, сподели Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.
„Като домакин на Spirits Selection тази година регистрираме рекорден брой мостри: увеличението спрямо 2017 г. е близо 200 процента“, сподели Меглена Михова от Probegex. „Ще представим България както с традиционните ракия и бренди, така и с произведени тук водка, ликьор, уиски и ром“, пояснява тя. През 2018 година за първи път страната ни е сред 10-те държави с най-много мостри за участие в Spirits Selection. Българските производители са регистрирали 47 напитки. Близо половината от тях са от Тракийската низина.
Spirits Selection 2018 започна с майсторски класове за българската ракия – видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. До обяд през всеки един от трите дни – 21, 22 и 23 август – над 70 международни експерти, сред които и 15 българи, ще оценяват 1300 напитки от 50 държави. Следобедите ще посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, фабрика „Есентика“, изба Via Vinera, както и забележителности в Пловдив. Конкурсът приключва с шоу в Амфитеатъра и галавечеря в Стария град на 23 август 2018 г. В извънконкурсната програма, на 24 и 25 август 2018 г., международните съдии ще посещават производствата на „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели и Долината на розите, както и дестилерията за българско розово масло „Дамасцена“. Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерство на икономиката и община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света. Последните три държави-домакин на Spirits Selection са Чили (2017 г.), Мексико (2016 г.) и Китай (2015 г.). Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще стане известна на 23 август 2018 г. на обяд.

_DSC1634

_DSC1651

5,879 total views, no views today