Home Събития Гласът на Стария град – най-древният и най-вълшебният от всички

Гласът на Стария град – най-древният и най-вълшебният от всички

балабанова къща

ОИ „Старинен Пловдив“ ви очаква на събитията по повод 50-та си годишнина

Пловдив е магия. Знае го всеки, който живее тук. Знаят го всички, чиито сърца са останали в този горд град завинаги, независимо къде са се родили. Пловдив е симфония, в която всички времена преплитат гласовете си, за да издигнат към небето могъщата мелодия на вечността.
В този хор на времената, гласът на Стария град е най-древният и най-вълшебният от всички. Вездесъщ като самия живот, той извира от корените на човешката цивилизация, за да ни разкаже уникалната си история за завоеватели и императори, музи и художници, герои и величия и роби, които отказват да робуват.
Калдъръмът му започва от миналото и продължава напред към бъдещето. И всеки камък в него е скъпоценен. И всяка къща, красяща трихълмието като цвят на рядко цвете, е съкровище, което заслужава най-внимателната грижа.
С тази мисия ОИ „Старинен Пловдив“ съществува вече 50 години. И макар половин век да е само прашинка в древната история на Стария град, той е безкрайно важен. Защото означава, че всички ние, заедно, разбираме значимостта на Стария Пловдив. Тук и сега.
Защото с всяка стъпка, привлечена по калдъръма му, древното му сърце продължава да тупти. С всяко произведение на изкуството, до което се докосваме в неговите къщи, той продължава да твори.
Защото Старият град е жив. Отново и завинаги. Това е истинският повод да празнуваме. И ще го правим цял месец, както подобава: с много изкуство и поглед, устремен напред.

Представяме Ви програмата по случай 50-годишния юбилей на ОИ „Старинен Пловдив“ и Ви очакваме, за да споделим вълнението и благодарността си за това, че най-скъпоценното бижу на Пловдив е поверено на нашите грижи. Нека му се радваме заедно отново и отново!

ПРОГРАМА

01.04., понеделник
17:30 ч – Лапидариум – Официална церемония по случай 50 години от създаването на Управление „Старинен Пловдив“, с участието на бивши и настоящи служители, общественици, свързани с историята на Стария град.

В деня на шегата, подаряваме на пловдивчани и гостите една силна доза усмивка с две изложби –
18:00 ч. – Балабанова къща – Изложба на дунавски карикатури„Danube cartoons”
Изложбата представя карикатурното майсторство на автори от няколко дунавски държави. Експозицията се осъществява в партньорство с Министерството на културата на Долна Австрия и Работната Общност на Дунавските страни.

18:30 ч. – Балабанова къща – Изложба „Коста Форев – палитра от светове”
Експозицията ще представи над 30 творби на самобитния разказвач на истории, разпозноваемият и колоритен художник Коста Форев.
Веднага след старта на изложбите музикален гост „Биг Бенд Пловдив” – двор /при лошо време пруст/ Балабанова къща.

05.04., петък
10:00 ч.- Балабанова къща – Обучение „Възможности за финансиране по европейски структурни и инвестиционни фондове. Проектни идеи.“, в сътрудничество с Областен информационен център, Пловдив

18:00 ч. – Балабанова къща – Комедиен спектакъл „Лятна бирария” по М. Маринов. Театрална работилница за мечти – Асеновград
М. Маринов е автор на пиесата „Лятна бирария”, създадена по картината на Коста Форев „Женски бунт в Станимака”. Творбата се намира във фонда на Дом на хумора и сатирата – Габрово. Авторът споделя, че преди 7 години пише пиесата, провокиран от силните образи в платното на Коста Форев. Зрителите, дошли да уважат юбилейните събития на Стария град, ще гледат първото ѝ действие, което „звучи” като самостоятелен театрален етюд с времетраене 40-45 минути. Естествената среда на Балабанова къща, костюмите на актьорите и умелото режисьорско решение на постановчика Изабела Шопова ще направят магично оживяване на самобитните герои. На публиката обещаваме настроение, усмивка и потапяне в духа на времената, в които пулсираме когато прекрачим още първия калдъръм на Старинния град.

11.04., четвъртък
18:00 ч. – Малка Базилика – Представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое!“ за Стоянка Мутафова и среща с обичаната актриса
Тя е легенда. От 70 години изумителният ѝ талант пречиства душите и мислите ни с магическата сила на смеха. Очите ѝ са видели 97 зими, а закачливите пламъчета в тях не само не са изстинали, а днес блестят с двойна сила. Тя е Стоянка Мутафова. Една жена, която не се среща всеки ден.
Ще имаме честта да я посрещнем, да се докоснем до невероятното ѝ излъчване и да представим книгата за нея „Добър вечер, столетие мое!“ в Малката Базилика.
С изключителна благодарност към: Интеркомплекс ООД, Philicon 97, Plovdiv Plaza, HOTEL – RESTAURANT “ODEON”.

15.04. – 18.04. понеделник-четвъртък
Лапидариум – „Донеси цвят в Стария град!“ – изграждане на жива цветна инсталация с участието на публиката. Асоциация на флористите в България, фирма Фиори и Регали, дизайнера Петя Анастасова, по идея на ОИ „Старинен Пловдив” ще предложат уникална по рода си акция в седмицата преди Цветница – изграждане на жива инсталация от цветя, която ще възпроизведе емблематичната за Стария град Балабанова къща. Канят се всички, които желаят от 15 до 18 април да се включат в изграждането ѝ. Материалите са осигурени, носете си само добро настроение и усет за красота.

18.04. четвъртък
19:00 ч.- Балабанова къща – II международна изложба на мозайки „Балкански мостове”, куратор Крум Шаранков. След журиране участниците са 40 автора от 10 страни, а представените творби – над 90.

19.04., петък
11:00-13:00 ч- Малка базилика – Съпътстваща изложбата Научна конференция по мозаистика.
Научната конференция ще посрещне авторитетни лектори от Сърбия, Турция и Египет, а темите са – популяризиране на мозаечното изкуство и въвеждането му в галериите, в съвременния дом и градско пространство; Развитие на мозаечното изкуство в Близкия Изток; История и развитие на мозайката в Турция.

19.04. – 21.04. петък- неделя
Лапидариум
Фотоконкурс „Цветното лице на Стария град“.
Отправяме покана към жителите и гостите на Пловдив да дойдат да фотографират и да се снимат до цветната инсталация от акцията „Донеси цвят в Стария град!”
Регламентът на конкурса е поместен на страницата ни.

22.04. понеделник
18:00ч – Балабанова къща – Изложба „Героите на Хайтов и карикатурите на Димовски“ и обявяване на ученически конкурс за есе „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“(Н. Хайтов)

Регламентът на конкурса, жури и всички детайли ще бъдат обявени на сайта на Старинен Пловдив http://www.oldplovdiv.com и на www.visitplovdiv.com в средата на април.

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ В ПРОГРАМАТА СА С ВХОД СВОБОДЕН!

Събитията са организирани от ОИ „Старинен Пловдив“ с любезното съдействие на нашите спонсори и партньори:

Областен Информационен Център Пловдив; КЦМ 2000 ГРУП; Интеркомплекс ООД; Philicon 97; Plovdiv Plaza; Димитър Маджаров; Dolce Fellini Bulgaria; Изворна Вода Бачково; Villa Yustina; Fiori & Regali Plovdiv; Община Асеновград – Asenovgrad Municipality; Исторически музей-Асеновград; Читалище Родолюбие Асеновград; Фондация Памет; Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC; Работна общност на дунавските страни; Unser Niederösterreich; Асоциация На Флористите В България;

Медийни партньори:
Българска Национална Телевизия. БНТ; Darik Radio; KATRA FM; Gustonews Plovdiv; Plovdiv24.bg

коста форев

малката базилика

общ плакат

стоянка мутафова

6,821 total views, no views today