Home Събития „Евмолпея” отпразнува Деня на славянската писменост в Истанбул

„Евмолпея” отпразнува Деня на славянската писменост в Истанбул

5

Най-големият град на Европа – 16 милионният Истанбул – бе огласен на 24-ти май от звънливите гласове на пловдивските „евмолпеи“. Сутринта в желязната църква „Свети Стефан”, през деня в различни кътчета на мегаполиса, вечерта на официален дипломатически прием в Генералното консулство на България – девическата формация с диригент д-р Рада Славинска и помощник диригент Алия Хансе, развяваше знамето на българската просвета чрез своите прекрасни изпълнения.
Изцяло българската програма, която неизменно започваше с „Върви, народе възродени”, събра аплаузите и възторга на българската общност и на дипломатическия елит на Истанбул. Персоналната покана към състава, отправена от Генералния ни консул г-н Ангел Ангелов, не е случайна. В тринадесетгодишната си история хор „Евмолпея” е гостувал в различни градове на съседна Турция вече няколко пъти и неизменно е получавал високата оценка на специалисти, дипломати, гости на концертите. В Анкара, Одрин, Измит все още си спомнят за музикалните визити на състава и великолепното представяне на българската хорова школа, а валията на Одрин ежегодно подновява своята покана към хоровата формация.
През годините „Евмолпея” е участвал в различни културно-дипломатически мисии, но като че ли най-затрогваща е именно тази. Затрогваща, защото е свързана с един от най-светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин и защото е свързана с езика на нашите деди и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света. „Евмолпеите“ прегърнаха идеята да заявят делото на светите братя Кирил и Методий в съседна Турция. 18 внимателно подбрани български песни представляваха концертния букет, с който те ознаменуваха празника.
На 26-ти май повториха своята програма в българското неделно училище „Св.Св.Кирил и Методий“, помещаващо се в Българската Екзархия, като зарадваха своите връстници не само с песните си, а и с персонални подаръци за всеки ученик. Така допълнително затвърдиха у желаещите да учат матерния си език българчета, че този празник е много специален.
За своята всеотдайност и чудесно представяне момичетата, техните диригенти и мениджъра на хора г-жа Ганка Янкова получиха топлите искрени благодарности на Генералния консул г-н Ангел Ангелов, г-н Васил Лиязе- председател на църковното настоятелство на българската православна общност в Истанбул, г-н Николай Димитров – Първи секретар в Генералното консулство, г-жа Невин Даудова – директор на българското неделно училище „Св.Св.Кирил и Методий“. „Пловдивските славеи”, както ги представяха на всяка изява в Истанбул, донесоха в душите си огромно удовлетворение от поредната успешно изпълнена мисия.

1

4

5,739 total views, no views today