Home Пловдив днес Започна подготовката за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Започна подготовката за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Print

„Започваме процедурите по възлагане на събитията за Европейска столица на културата през 2019 година и най-вече откриващото събитие и избор на оператор, за което предвиденият бюджет е около 2 милиона лева“, това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.
Предстоят срещи с представители на ОД на МВР, на които да се обсъди организацията на движението и затварянето на булевард „Цар Борис III Обединител“ за една седмица по време на откриването през януари 2019г.. Ще бъде затворена и улица „Гладстон“ от улица „Преслав“ до църквата „Света Петка“.
„На всички откриващи церемонии през годините се наблюдава силно местно участие на изпълнители и доброволци на различни възрасти, които са много важни. Не се разчита на световни изпълнители“, посочи още кметът Иван Тотев.
Това потвърди и заместник-кметът Александър Държиков, който се завърна от Леуварден, където през уикенда се проведе откриваща церемония за ЕСК 2018г. Той сподели, че са присъствали видни представители на местната и държавната власт – в това число кралят и кралицата на Холандия. Откриването е било на закрито и открито – в театъра и на площада на града.
„Много доброволци се включиха в събитието“, заяви инж. Държиков. Обменихме опит, видяхме на живо организацията и изпълнението, което включваше клипчета и изпълнение на живо на артисти,“ допълни той.

6,240 total views, no views today