Home Пловдив днес Община Пловдив вдъхва живот на Стария град по идеи на гражданите

Община Пловдив вдъхва живот на Стария град по идеи на гражданите

20171207_125048 (1)

„Община Пловдив стартира дебат, обсъждане и набирането на идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни“, това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. „Сега искаме да работим и да направим същото в Стария град и да приложим на практика идеите, които получим от гражданите“, добави той.
В началото на резервата ще бъдат поставени карти, които ще оказват къде се намират заведенията и ресторантите и къде човек може да отдъхне след разходка по калдъръмените улици. Община Пловдив ще стимулира и подкрепи и добрите идеи на бизнеса в зоната.
„Необходим е дебат и искаме да чуем гражданите какво мислят по въпроса как да „раздвижим“ общинските къщи, в които се има картини и действат като галерии на прекрасни пловдивски автори, но посещенията в тях са на минимум и те се радват на внимание само когато в тях има събитие, но в повечето случаи стояъ са празни“, обясни кметът Иван Тотев.
Той даде пример с къщата на Ди Киро, на Георги Божилов – Слона, на Енчо Пиронков и други. Обсъжда се дали да не се направи една къща на пловдивските автори, която да се ремонтира, рекламира и в която да има тематични експозиции.
„Искаме да оживим Стария град във всеки един сезон от годината и ключът за това са къщите, в които трябва да се случват различни интересни мероприятия при това постоянно. Това са прекрасни сгради, но са много малко хората, които ги посещават и виждат“, сподели кметът.
Информационният център до църквата „Свети Свети Константин и Елена“ ще бъде затворен като такъв и ще бъде даден под наем за питейно заведение или кафене.
Кметът припомни, че Община Пловдив е собственик на няколко къщи, дадени на Градска художествена галерия, които и в миналото са работили като ресторанти.
„Прекратяваме концесията на къщата на улица „Съборна“ 20, до „Конюшните на царя“, тъй като концесионерът не е изпълнил договора и не е консервирал разкопките в непосредствена близост. Ще я дадем по наем за ресторант, хостел и т.н.“, коментира още кметът Иван Тотев.
235 000 лева от бюджета на Община Пловдив ще бъдат предоставени на Арменското църковно настоятелство, за да реализират проект за удължаване на стълбите от църквата до Небет тепе, като ще има и две тераси с пейки за наблюдение. Проектът е готов и е съгласуван с НИНКН.
Достъпът за всички граждани ще бъде свободен и няма да е само откъм улица „Стоян Чомаков“. В момента от дясно на арменската църква се строи музей, в който ще бъдат сложени експонати на картини, основно от 1915 година, когато хора от арменската общност са бягали от пределите на Османската империя. Билетите за експозицията от този музей, както от всички музеи и за някои от къщите в Стария град – Розовата, Бялата, занаятчиите ще могат да се купуват в туристическите информационни центрове.
„Така, както в началото, преди 4 години подкрепихме събитията в Капана, сега искаме това да се случи и със Стария град, затова сме отворени за идеи да оживим резервата. Разбира се ще продължи и съвместната ни работата с Археологическия музей по отношение на Небет тепе, със Занаятчийската камара и улицата на занаятите, с ремонтите“, заключи кметът Иван Тотев.

9,396 total views, no views today