Начало Събития Предстои есенното издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“

Предстои есенното издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“

Четвъртият Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ 2013 – знаково събитие в Есенен салон на изкуствата-Пловдив, представя в есенното си издание едни от най-изтъкнатите музиканти и творци на нашето време!

 В периода 26 септември – 29 октомври публиката в града под тепетата ще има уникалната възможност да се наслади на изкуството на артисти, чиято бляскава кариера им отрежда лидерско място на най-престижните сцени по света. Сред тях са пианистката Пламена Мангова – лауреат на един от непревземаемите музикални бастиони – конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел, която ще се изяви с Оркестъра на Пловдивска държавна опера под палката на ерудита – перфекционист Маестро Георги Димитров; знаменитият Ансамбъл WIEN, сформиран от членове на Виенска филхармония, начело с нейния концертмайстор – блестящата българска цигуларка Албена Данаилова; посланикът на народната ни традиция – у нас и по света, свирачът–магьосник Иво Папазов – ИБРЯМА и неговият оркестър „Тракия“; именитите вокалисти Петър Салчев и Еделина Кънева, в партньорство с джазмена /пианист, диригент и композитор/ Антони Дончев, цигуларят Мони Симеонов (САЩ), чийто концерт се вписва в ярката линия на „Дни на музиката в Балабановата къща” – приемствеността между поколенията, музицирайки в качеството си на солист на прекрасния младежки оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“.

И още един важен принцип на фестивала, застъпен и този път във възможно най-представителния му вид – обвързването на музикалните прояви с цялостния културен контекст на деня в неговите най-ярки и актуални проявления. В случая – атрактивната среща-спектакъл с преводача на едно уникално издание, събрало в луксозните си корици четирите „Велики трагедии” на Шеспир – Хамлет, Крал Лир, Макбет и Отело, дело на големия ни поет и англицист проф. д-р Александър Шурбанов, носител на наградата „Аскеер” – 2013, за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство. В проявата ще вземат участие актьорът Леонид Йовчев – получил „Аскеер” за водеща мъжка роля за ролята си на Хамлет /с новия превод на Шурбанов, в постановката на Явор Гърдев в Народния театър „Ив. Вазов”/, както и класният пловдивски ансамбъл Мixtet, който ще озвучи събитието с музика от епохата на Барда. Към това съжителство на музите във фестивала се числи и танцовият спектакъл „Placebo“ с хореограф Анна Пампулова, представящ увлекателно симбиозата между музика, танц и компютърна анимация.

IV Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация „МузикАртисимо“, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата“, КЦМ 2000 АД, с медийното партньорство на БНР и БНТ2.

Билети за концертите – в мрежата на Eventim.bg и на място преди концертите.

6,038 total views, no views today