Начало Пловдив днес Пловдив очаква през годината хиляди състезатели от стотици държави за престижни спортни събития

Пловдив очаква през годината хиляди състезатели от стотици държави за престижни спортни събития

sportna-zala

Над 6000 състезатели от стотици държави се очаква да се включат в няколкото световни и европейски първенства през 2017 година, с които Община Пловдив ще зарадва любителите на спорта. Това съобщи Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“.

Стартът на големите събития ще бъде даден в края на месец февруари с Европейското първенство по фехтовка за кадети и младежи (до 17г. и до 20 г.). От 1-и до 10-и април ще се проведе Световното по фехтовка отново за младежи и кадети, където около 1500 състезатели ще премерят сили.

Доста разнообразна и наситена със спортни мероприятия ще бъде програмата на Гребната база през месец юли. Тогава стартира Европейско първенство по кану-каяк за мъже и жени. Веднага след това ще се проведе Световното първенство по академично гребане за юноши, девойки и младежи до 23 години.

„На пролет очакваме да пристигат драконовите лодки с 10 места за гребци, 1 – за барабанчик и 1 –  за кормчия. Надявам се те да се превърнат в голяма атракция на Гребната база“, сподели Георги Титюков. Стойността им е 23 000 лева и ще бъдат докарани от Полша, където в момента се изработват.

Републиканският турнир по баскетбол за „Купа България“ ще се състои от 16-и до 19-и февруари в многофункционална спортна зала „Колодрума“. Пак там, но през втората половина на октомври своите сили ще премерят ветераните по борба по време на световно първенство.

 „Маратон Пловдив“, който ще се проведе на 30-ти април, е чакано събитие в спортния календар на Пловдив“, заяви Георги Титюков. Той уточни, че маршрутът е съгласуван с Международната федерация по лека атлетика и на най-невралгичната точка на булевард „Цариградско шосе“ маратонците ще преминат през подлез, за да се избегне досегът с автомобилния трафик. Стартът ще бъде даден още в 8 часа сутринта, за да може централният булевард „Цар Борис III Обединител“ да бъде отпушен за движение на автомобили.

„Община Пловдив финансира спортните събития в съответствие с наредба, според която за световно първенство се отпускат до 50 000 лева, а за европейско – до 30 000 лева“, припомни заместник-кметът Георги Титюков. „Община Пловдив подпомага различните видове спорт и чрез инвестициите, които прави всяка година за ремонти и обновяване на спортните бази,“ допълни още той.

 

11,621 total views, no views today