Начало Актуално Кукленият театър в Пловдив кани тази вечер на премиера на „Роня, дъщерята на разбойника“ от Астрид Линдгрен

Кукленият театър в Пловдив кани тази вечер на премиера на „Роня, дъщерята на разбойника“ от Астрид Линдгрен

плакат

06.10.2023 

Първият премиерен спектакъл на Държавен куклен театър – Пловдив за новия театрален сезон – „Роня, дъщерята на разбойника“ – очаква своите зрители през тази и следващата седмица.

Премиерата  е на тази вечер, 6-ти октомври в 19:00 ч., а след това представлението ще се играе в две поредни съботи /7-ми и 14-ти октомври/ в редовните часове за детски представления в театъра – 10:30 и 11:45 ч.

Спектакълът разказва историята на два враждуващи разбойнически рода, на Матис и Бурка. Враждата помежду им се предава от баща на син и вече никой дори не помни защо всъщност се мразят. Но омразата е станала част от живота им. И всичко щеше да продължи кой знае докога, ако един ден не се бе случило това – на разбойника Матис му се роди дъщеря – Роня. По същото време на смъртния Матисов враг, Бурка, му се роди син – Бирк. Не след дълго двете деца се срещат и всичко се обърква… Или се оправя?

Една „разбойническа“ история за истинско приятелство, детска самоувереност и не толкова детска решителност, която може да промени всичко към добро.

Спектакълът е по книгата на любимата на поколения деца Астрид Линдгрен. Чрез героите си, винаги изобретателни, инакомислещи и проницателни, тя дава глас на децата, защитава тяхната наивна, но справедлива и вярна на доброто природа.

Режисьор на спектакъла е Христина Арсенова, която умело подчертава безсмислието на омразата в света на възрастните. На нея се противопоставят чистият детски поглед и смелостта да избереш неотъпканата пътека на доброто и обичта.

Творческият екип на „Роня, дъщерята на разбойника“ – сценографът Емелияна Тотева и композиторите Гергана и Алекс Анмахян, умело подчертават концепцията с детайлни кукли и музика със силен емоционален заряд. Чрез тяхната работа в спектакъла се разкриват и героите с техните специфични характери, и фантастичните елементи, които Астрид Линдгрен включва в книгата.

В спектакъла участват актьорите от Държавен куклен театър – Пловдив  Калина Вълчева, Наталия Василева, Велизар Евтимов и Димитър Николов – Шаблата.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на касата на театъра, в мрежата на Евентим и онлайн на eventim.bg и grabo.bg

 

3,460 total views, no views today